Ta dina ägg till nya höjder – med den här oväntade ingrediensen

Svenskarna äter allt mer ägg för varje år som går, enligt statistik från Svenska ägg. Tja, det är väl kanske inte så konstigt egentligen. Ägg är ju på en och samma gång både gott, hälsosamt och inte minst flexibelt – det går ju att hitta på hur många smarta maträtter som helst bara med ett par ägg i näven.

Och alla har vi våra egna åsikter om hur de serveras bäst. Hårdkokta, löskokta, pocherade, stekta eller som äggröra. Med ketchup, ost, salt, peppar eller… soja.

Ja, du läste rätt. Om vi ska tro matentusiaster och kockar är soja faktiskt ingrediensen som gör skillnaden till äggen – och det finns en enkel anledning.

Bildkälla: Shutterstock

Det heter umami – och kallas för den femte grundsmaken.

Det japanska ordet härstammar från 1900-talet och beskriver en smak, framkallad av glutaminsyra, som livar upp smaklökarna med en intensiv och kärleksfull känsla – och får dig att vilja ha mer på en gång.

Umami får maten att dansa på tungan. Umami används som en smakförstärkare i asiatisk mat. Umami förstärker smaken naturligt i produkter som fisk, skaldjur, kött, svamp, grönsaker… och jästa produkter, som sojasås.

Bildkälla: Shutterstock

Det här är en vetenskap som i många asiatiska länder gör nytta till, just det, äggröra.

Genom att vispa ner soja i äggsmeten innan den hälls i pannan sägs smakerna nämligen kunna frigöras och lyftas till himmelska höjder. Det hjälper till att sprida ut den saltiga smaken, och det avlägsnar de där klumparna av saltkorn som kan följa med de tillagade äggen.

Det spelar inte heller någon roll vilken typ av sojasås du väljer, alla ska fungera lika bra.

Källa: Tiphero

Bildkälla: Pixabay

Så vad väntar du på? Vem vet, kanske kan den asiatiska metoden för att tillaga ägg ge dig nya idéer om hur de ska serveras bäst.

Prova – och glöm inte att dela vidare tipset till alla dina vänner!