21 saker alla kan säga till sig själva varje dag för ett lyckligare liv.

Du blir vad du gör. Vill du förändra ditt liv – förändra vad du gör. Glädje är inte någonting som trillar ner från himlen utan det handlar om dina vanor och din inställning. Här är 21 saker du säga till dig själv för att skapa ett lyckligare liv. För en härlig tillvaro: testa att göra minst fem av dessa tips i en vecka. För ett magiskt liv: integrera alla punkter under en månad.

1. ”Jag är tillräcklig”

Du behöver inte förtjäna ditt värde. Ditt värde räknas inte i form av lön, vilket jobb du har, var du bor, din vikt eller din civilstatus. Du har redan ditt värde. Du har haft det sedan den dagen du tog ditt första andetag. Påminn dig själv om att du är tillräcklig, precis som du är. Vad andra människor tycker och tänker om dig spelar mindre roll. Låt dem ha rätt till sina åsikter och tankar, men låt dem inte styra hur du väljer att leva ditt liv.

2. ”Jag älskar mig”

Kom ihåg att du behöver kärlek som mest när du känner att du förtjänar det som minst. Varje dag, se dig själv djupt i ögonen i spegeln och säg ”jag älskar dig”. I början kanske det känns ovant och till och med fånigt, men ge det åtminstone 30 dagar. Säg det med inlevelse och ömhet, som till en människa som du verkligen älskar. Du kommer att märka en stor förändring.

Zandra_sitta2

3. ”Ta tre djupa andetag”

Djupa andetag tar dig tillbaka till nuet och lugnar ditt sinne. Att älta framtiden eller det förflutna kan göra dig orolig och skapa ångest. Sanningen är det som har varit har varit och du inte vet vad som kommer härnäst. Du har inte hela bilden och du kommer aldrig att veta allt. Nuet är allt vi har, så varför inte leva här?

4. ”Skratta!”

Lär av barnen, de vet att livet inte är så allvarligt som vi vuxna gärna vill få det till.
Skratt är inte bara härligt, det är bevisat att det stärker vårt immunförsvar, ger mer energi och hjälper oss att undvika de skadliga effekterna av ett stressigt liv. Så, ge dig själv ett gott skratt minst en gång om dagen.

5. ”Tack”

Forskning visar att tacksamhet ger dig otroliga fördelar. Det ger dig fler och hälsosammare relationer, bättre fysisk och psykisk hälsa, det ökar din förmåga att känna empati och det stärker din självkänsla. Studier visar också att du sover bättre om du ägnar 15 minuter åt att tänka tacksamma tankar innan du går och lägger dig. Forskning visar även att tacksamhet ger dig mental styrka som hjälper dig att sänka dina stressnivåer och att hantera kriser och trauman.

6. ”Släpp taget”

Vissa relationer och situationer fungerar och gagnar oss under en viss period i livet, men när det är dags att släppa taget, gör det och gå vidare. Detta för att kunna öppna upp för nya möjligheter.

7. ”Hej dagboken”

Att skriva dagbok hjälper dig att lära känna och förstå dina tankemönster och känslor. Skriv några rader varje kväll i en månad och utvärdera efter några veckor hur det känns.

8. ”Jag tar tag i mina problem”

Dina problem kommer aldrig att försvinna, hur hårt du än blundar. Det du däremot kan fokusera på är att försöka ändra din inställning till dem. Gör vad du kan, agera när du kan, ett litet steg i taget. Glöm inte att uppmuntra dig själv för varje steg du tar.

9. ”Jag är ärlig mot mina egna känslor”

Sluta döva dina känslor. Överdrivet shoppande, drickande, surfande och ätande är exempel på sätt att undvika känna rastlöshet, sorg och smärta. Forskaren Brene Brown har forskat på ämnet sårbarhet i 14 år och hon har bevisat att människor som låter sig känna hela sitt känsloregister är lyckligare.

DSC_0784

10. ”Jag älskar dig”

Visa kärlek genom snälla och generösa handlingar. Kom ihåg att ge av din tid för att verkligen lyssna på en annan människa är en akt av kärlek. Underskatta inte heller ett leende, beröring eller en komplimang.

11. ”Jag prioriterar mig själv”

Det är vanligt att sätta alla andras människors behov före dina egna. Men utan att också ge till dig själv kommer det att göra dig energilös och dränerad på kraft. Börja varje dag med kärlek till dig själv. Prioritera dig själv framför att kolla mobilen. Andas och känn in hur du känner dig. Ha en härlig fantasi som du alltid kan återvända till om du inte känner dig på topp. Planera in tid för dig själv varje vecka. Skäm bort dig minst en gång i veckan, genom till exempel en massage, en promenad i skogen eller att gå på en intressant föreläsning.

12. ”Jag känner tillit”

Fokusera på de saker du kan styra över. Du kommer aldrig att kunna kontrollera livet helt och fullt, däremot vet du att det löst sig så här långt. Varför inte känna tillit till att det kommer att lösa sig framöver också?

13. ”Jag skapar goda rutiner”

Du skapar ditt liv. Du skapar vilka rutiner du behöver för att må bra. Morgonrutinerna sätter starten för dagen och rutinerna blir ditt liv. Börjar du med att snooza och stressa eller får du en mjuk och lugn start?

14. ”Jag saktar ner när jag behöver det”

Känn in om dina uppgifter känns överväldigande. Ge din hjärna och kropp korta pauser för att återhämta sig och därmed också öka produktiviteten.

15. ”Det kostar inget att vara positiv”

Första steget är att tro att du kan. Lyssna till vad dina tankar säger. Byt ut de negativa mot positiva tankar. Forskning visar att positivt tänkande leder till glädje, framgång och bättre hälsa. Det ger dig betydligt mycket mer än förgiftande negativa känslor.

16. ”Jag lyssnar till mitt hjärta”

Ge dig själv några minuter i stillhet varje dag och lyssna inåt. Finns det någonting ditt hjärta vill säga dig? Kanske, kanske inte. Men hur ska du veta om du inte ger dig tid att lyssna?

17. ”Är jag på rätt plats?”

Checka in med dig själv då och då. ”Är jag på rätt plats i livet just nu?”. Om svaret är nej, fråga dig själv vad du kan göra för att justera det.

18. ”Dröm!”

Ge dina drömmar och idéer en chans att växa. Ta hand om dem som du tog hand om en blomma som behöver kärlek och vatten för att frodas och blomstra.

19. ”Jag upplever det vackra runt omkring mig”.

Lägg märke till de små sakerna. Trädens färger på väg till jobbet, molnens formationer när du cyklar hem från träningen och doften av kaffet på morgonen. När du kramar någon, gör det till en övning i närvaro. Känn kramen. Kanske ger det dig en helt ny upplevelse.

Z3

20. ”Förlåt”

Först och främst, förlåt dig själv. Förlåt dig för det du gjort, kom ihåg att du gjorde det bästa utifrån de förutsättningar du hade då. Du utvecklas ständigt och nu kan du välja att göra annorlunda. I relationer till andra människor kan du också göra ett val – att hålla fast vid ilska och hämndlystnad, eller att förlåta och gå vidare för att ge dig själv frid.

21. ”Du, precis som alla andra här i universum förtjänar kärlek och omtanke”

Ett vackert citat av Buddha. Skriv på en lapp och klistra upp någonstans där du kan se det och läsa det högt för dig själv varje dag.

Zandra Lundberg är frilansjournalist och yogalärare. Efter att ha tröttnat på att aldrig känna sig riktigt nöjd med livet lämnade hon sitt liv som 9-17-jobbare och valde att följa sin dröm och jobba med yoga. Just nu befinner hos sig på en långresa i Sydostasien och bloggar för Amelia om personlig utveckling, yoga och kärlek.

För mer av Zandra i ditt flöde, klicka på gillaknappen nedan