Bandet spelar klassikern för demenssjuka Anna – får hela boendet att jubla när hon börjar minnas varje ord

Då och då läser vi om stunder och händelser som kan liknas vid mirakel. Det är dock sällan som man själv får uppleva dem.

Några som verkligen fick ett sådant ögonblick var medlemmarna i musikgruppen The Hebbe Sisters, som under konserten på äldreboendet fick uppleva ren magi.

Mitt i en sång ställde sig plötsligt 92-åriga Anna upp, vilket fick alla att häpna…

The Hebbe Sisters är trion som blivit folkkära efter sina många uppträdanden på turnéer genom land och rike.

Gruppen består av de värmländska systrarna Emelie, Josefine och Maria Hebbe. Musiken har de fått i modersmjölken allihopa:

Mamma Ulrika Hebbe, pianist, och pappa Lars-Inge Bjärlestam, cellist, har turnerat i över 33 länder under namnet Duo Sentire. Som familj uppträder de regelbundet med sina döttrar i The Hebbe Sisters både i Sverige och utomlands.

Foto: Privat

Kom till semifinal i Talang

The Hebbe Sisters slog igenom 2009 i Talang och sedan dess har de synts till i både Allsång på Skansen och Bingolotto.

Hundratals spelningar har det blivit genom åren.

– Det är variationen i det här yrket som vi älskar. Att man får stå på stora teatrar och konserthus till att sedan få glädja de äldre på olika boenden, säger Maria Hebbe till Newsner.

Här uppträder systrarna i Talang:

Minnet kom tillbaka

För några veckor sedan spelade systrarna och mamma Ulrika på ett äldreboende i Strängnäs. Det var en av många spelningar på olika vårdboenden, men den här gången hände något alldeles särskilt.

Mitt under Alice Babs klassiska dänga ”Swing it, magistern”, reser sig en äldre kvinna upp och tar ton.

– Hon satt i publiken och så plötsligt reser hon sig upp och vi märker att hon vill sjunga och vara med. Så Josefine var snabb och började filma med mobilen samtidigt som Maria fortsatte att uppmuntra henne till att sjunga, säger Ulrika, som spelar piano i klippet.

Kvinnan heter Anna, är 92 år och har en demenssjukdom. Trots sjukdomen klarnade hon plötsligt upp och mindes hela låttexten!

– Vi har ju upplevt otroligt många mirakelupplevelser på olika äldreboenden. Men i fallet med Anna så var det något helt unikt. Hon kom ihåg vartenda ord i sången och kände en sådan glädje att få sjunga med. Vi visste inte att hon var dement där och då, det fick vi reda på först efteråt, säger Josefine Hebbe.

Klippet blev viralt

De delade filmen med Anna på sociala medier, med anhörigas tillåtelse och på TikTok spred den sig som en löpeld.

På en kort stund hade filmen snabbt fått hundratusen visningar – efter någon vecka hade den över en miljon visningar.

– Det som är så starkt är att vi fått så oerhört mycket positiva kommentarer från folk. Det starkaste var när Annas dotter, som är bosatt i USA, skrev att hon blev så rörd över att se sin mamma så som hon var innan hon blev sjuk, säger Ulrika Hebbe.

Arbetade själv med demenssjuka

Det som verkligen bidrar till historien är att Anna själv i ungdomen jobbade som vårdlärare, specialiserad inom demenssjukdom. Där lärde hon ut hur musik kan underlätta kommunikationen med demenssjuka.

Det känns så underbart att mamma kan vara en ambassadör igen med eran hjälp för hur musik kan nå hjärnan på nästan ett otroligt sätt”, skrev Annas dotter till familjen Hebbe efter att ha sett klippet.

Hela den musikaliska familjen har många gånger sett hur bra demenssjuka svarar på musik som de känner igen från livet.

De brinner för att alla som bor på äldreboenden ska få tillgång till kulturupplevelser, vilket är långt från dagens verklighet. Nu hoppas de på att klippet ska nå ända in i riksdagen.

– Vi hoppas att den här spridningen av filmen ska kunna bidra till att politiker öppnar ögonen för det här. Så att mer resurser kan fördelas till äldreboendena runt om i landet, säger Maria Hebbe.

Här ställer sig Anna upp och brister ut i sång! :

Vi bara älskar Anna och hoppas att hon får uppleva många fler musikaliska upplevelser!

Tack till The Hebbe SIsters för allt ni gör för våra äldre!

Dela gärna artikeln vidare med dina vänner!