Brown riskerade 5 års fängelse men domaren ändrade sig efter goda gärningen

Fängelset är kanske den sista platsen där man tror att en historia om civilkurage ska utspela sig. Men den här historien från ett fängelse i USA visar att ljus kan skina även i de mörkaste av platser.

Den visar också att en god handling kan få oanade konsekvenser.

Antonio Brown satt fängslad i Ken County Prison i Michigan och väntade på en dom som kunde ge honom upp till fem år fängelse. Brotten han hade begått var att fly från polisen.

En otäck plan

Det kunde ha varit slutet på Browns historia om det inte vore för handlingarna av medfången Wille Williams.

Williams hade kallat till sig en vakt för att få hämta mer toalettpapper till sin cell. En kvinnlig vakt öppnade dörren för att låta honom hämta det han behövde men det hon inte visste var att brottslingen hade en otäck plan.

Source: Farther Along via Flickr

Gick till attack

Efter att Williams hämtat pappret struntade han i att gå tillbaka till sin cell som han borde. Istället gömde han sig bakom en pelare och lurpassade på den kvinnliga vakten.

När hon gick förbi gick mannen till attack. Han började slå henne och tog strypgrepp. Under kampen föll vaktens radio ut ur hennes hand så hon hade ingen chans att tillkalla hjälp från kollegor.

Men under kampen kom Williams och vakten åt några knappar som öppnade övriga celldörrar och släppte ur fler fångar.

Ur askan in i elden

När fler kriminella släpptes ut till den redan livsfarliga situationen ser det mörkt ut. Men istället blev det precis tvärtom.

När dörrarna öppnades rusade flera fångar ut för att hjälpa den kvinnliga fångvakten. Brown var en av dem som visade civilkurage och tillsammans med de övriga drog han bort Williams från vakten.

Prisades för sitt mod

Youtube

När väl dagen kom för att Brown skulle få sin dom för att han flytt från polisen hade domaren Mark Trusock några väl valda ord att säga till honom.

”Du ingrep med fara för din egen säkerhet och drog bort individen från henne, och räddade därmed antagligen hennes liv, och du skyddade henne från att attackeras igen.”

Sedan gjorde domaren något som ändrade Browns liv för alltid.

Han lät Brown tillgodoräkna sig de 149 dagarna han redan suttit fängslad som sitt straff och lät honom gå som en fri man samma dag som belöning för sitt hjältemod.

Du kan se hela domarens uttalande här under:

Jag tycker det är fantastik när en god gärning faktisk betalar av sig och att någon som bevisar att den kan ändra sig får en andra chans.

 Dela gärna detta om du också tror på civilkurage!