Flickan har varit döv sen födseln. Nu berörs tusentals av ögonblicket när hon hör för första gången.

Tänk dig att ha levt hela ditt liv i en bubbla utan att kunna höra någonting. För de här hörselskadade människorna har det varit exakt så. Fram tills idag. Nu blir människor över hela världen berörda av klippet när döva människor får höra rösten av sin nära för första gången.

Sedan några år tillbaka har man genom något som kallas cochleaimplantat, eller CI som det också kallas, kunnat ge döva människor förmågan att höra. Kort förklarat bygger tekniken på att man opererar in ett implantat i hjärnan som ger hörselnerven elektrisk stimulering. De elektriska signalerna är egentligen omvandlade ljudvågor, som tas upp av en yttre ljudprocessor som sitter fast mot huvudet med en magnet.
Den här tekniken fungerar inte för alla hörselskadade och precis som vid alla andra operationer innebär den också risker. Men för personerna i klippet verkar det i alla fall som att ingreppet har fått ett positivt resultat.

Känslan att för första gången höra sin mammas, sin mans, sin frus eller sina barns röster kan bara bli en. Överväldigande glädje. Jag blev alldeles tagen av den här videon och så glad för deras skull.

Publicerad av Newsner Solsken, gilla gärna:

Vill man veta mer om CI finns det väldigt bra information på Karolinska Universitetssjukhusets hemsida.