Hon tigger på gatan utanför svenskt företag. Men nu får hon jobb på kontoret.

Ramona-Alina Simion från Rumänen har tiggt på gatan i Sundsvall sedan i vintras. Hon har ofta suttit utanför Mäklarhuset på Esplanaden. Där har personalen skänkt henne lite pengar då och då och lärt känna henne lite. Men det har varit svårt att kommunicera med henne på grund av språkskillnaderna.
Personalen har tyckt så synd om henne att det nu ska fixa ett jobb åt henne – inne på kontoret, skriver Sundsvalls Tidning.

Ramona brukade få en slant då och då utanför mäklarfirman – nu är hon på väg att lämna tiggeriet genom ett jobb inne på kontoret.

Posted by Sundsvalls Tidning – ST.nu on Wednesday, May 6, 2015

– Det är ju bättre om hon gör något vettigt av sin tid, säger kontorschefen Mats Eklund till tidningen.
Han har använt Google Translate för att kommunicera med Ramona och håller nu på att fixa med alla papper så att hon ska kunna jobba inne på kontoret. Samtidigt är de måna om att de inte vill bli anklagade för att de utnyttjar Ramona.
– Vi vill ju inte bli anklagade för att utnyttja billig arbetskraft. Tanken är bara att hon ska få någonting annat att göra än att tigga, säger Mats Eklund till ST.

Det är tänkt att Ramona ska få hjälpa till med enklare jobb som lite städning samt sortering av handlingar och pärmar. Det är dock inte klart när Ramona kan börja jobba på Märklarhuset. Svenska migrations- och skattebyråkratin försvårar processen och det är mycket papper som ska fixas för att man ska kunna anställa en EU-migrant.
För Ramona är det en enorm förändring att börja jobba inne på kontoret istället för på gatan. Hon är glad över erbjudandet och hoppas att byråkratin inte sätter stopp för det.
– Det är ju inte helt färdigt ännu, men jag hoppas att det går att ordna, säger hon till ST.

Jag säger bara hurra för Mäklarhuset. Vi behöver fler sådana arbetsplatser!

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.