Ingen nappade när Hedvig sökte jobb – nu haglar erbjudanden in efter mammans fina gest: ”Jätteroligt”

Efter att hon under flera år sökt sommarjobb utan resultat tog Hedvig och mamma Jessica till en annan åtgärd.

De postade ett inlägg på Facebook och hoppades på napp – responsen blev större vad de någonsin hade kunnat ana.

Allt som Hedvig Roos Rahmquist drömde om var att få ett sommarjobb. Men det visade sig vara betydligt svårare än det borde vara.

Hedvig har funktionsnedsättningen Downs syndrom. Det gör det svårare för henne att ta sig in på arbetsmarknaden, även fast hon har många stora kvalitéer. Fruktlösa försök att hitta ett jobb till sommaren, både i år och förra året, tyngde ner henne.

– Då kände jag mig ledsen och besviken, för jag vill ju bara jobba som alla andra vuxna, säger Hedvig Roos Rahmquist till Newsner.

Ofta ensamma somrar

Hedvig är 19 år och går i skolan. På somrarna tenderar hon att bli väldigt ensam då föräldrarna inte kan ta ut semester för hela sommarlovet.

– Så hon har inte sett fram emot sommarlovet, och det är fruktansvärt tycker jag, säger mamma Jessica Roos Rahmquist, till Newsner.

Sökte jobb på Facebook

Men så fick mamma och dotter en idé – de testade att söka jobb via sociala medier. På Facebook postade Jessica ett inlägg där de efterfrågade ett jobb till Hedvig.

Responsen som de fick hade de inte kunnat drömma om. Inlägget blev viralt på bara några timmar.

– Vi hoppades att några vänner och bekanta kanske skulle dela det på Facebook. Men jag tror det tog en timme så hade hon sitt första erbjudande, sedan fortsatte det att rassla in, säger Jessica.

Erbjudanden kom från hela landet

Snart hade Hedvig fått jobberbjudanden från hela landet. Jessica uppskattar att det rör sig om cirka 60 konkreta erbjudanden, och hundratals andra som hört av sig med lyckönskningar.

– Det var en otrolig kärlek och omtanke som vi möttes av, säger Hedvig.

Bland de som hörde av sig om erbjudanden fanns bland annat en bilfirma, flera blomsterodlingar, kontor och restauranger i olika delar av Sverige. Men de behövde vara ett jobb i närheten av Stenungsund, där familjen bor.

I stället för att som vanligt bli nekad så hade hon nu en uppsjö av jobb att tacka ja eller nej till.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Hedvig och Jessica Roos Rahmquist
Foto: Privat

Fick drömjobben

Hedvigs stora dröm är att få arbeta som kyrkogårdsvaktmästare. Hon älskar att besöka kyrkogårdar och göra fint bland gravarna. Och lyckligtvis är det just det som hon kommer att få göra i sommar – bland annat.

Under onsdagen skrev hon under ett anställningsavtal. Totalt tackade hon ja till två riktiga drömjobb som hon får spendera sommarlovet på.

– Det känns jätteroligt! Det ena som jag tackade ja till var en praktik som kyrkogårdsvaktmästare. Det andra är på ”Stenungsbaden – Yacht Club”, där jag ska hjälpa till på frukosten, säger Hedvig.

Och redan nu har hon både fått och gett ett gott intryck av sin framtida arbetsgivare.

– Vi märkte redan första dagen efter att Hedvig varit på anställningsintervjun hur hon växte i självkänsla och självförtroende. Hon tog ett stort steg in i vuxenvärlden på en gång, säger Jessica och fortsätter:

– De sa på Stenungsbaden att de sällan sett så många glada leenden i personalen.

Möts ofta av stängda dörrar

Och jobben har hon verkligen gjort sig förtjänt av. Det är väldigt värmande att höra Jessica beskriva sin dotters många fina sidor.

– Hon är otroligt snäll och omtänksam. Hedvig har verkligen sinne för detaljer hos människor, hon ser väldigt tydligt vem som behöver en klapp på kinden. Sedan är hon också väldigt ordningsam, det finns inte en grej som ligger fel i hennes rum. Dessutom är hon väldigt rolig och får folk att må bra.

På frågan om varför de tror att deras inlägg på Facebook fick sådan stor spridning svarar Jessica:

– Om man inte har någon i sin närhet med en funktionsvariation så förstår man inte hur svårt mycket är och hur många dörrar som är stängda. Men har man någon i sin närhet så vet man precis hur tufft det är, och då gör man allt man kan för att hjälpa till.

Vi säger stort grattis till jobben Hedvig! Hoppas att du ska stormtrivas!

Dela gärna den här hjärtevärmande solskenshistorien på Facebook – så att fler får ta del av Hedvigs historia!