Därför måste du se till att din växande valp äter rätt

Därför måste du se till att din växande valp äter rätt

SPONSRAT: Att ta hand om en hundvalp är en underbar period att ha framför sig, men det gäller att vara väl förberedd. En valp utvecklas i rasande fart, både fysiskt och mentalt, och detta ställer höga krav på utfodringen. Att se till att valpen får i sig allt den behöver ända från start lägger grunden till ett friskt liv.

Det finns inte bara ett sätt att utfordra sin valp rätt, men det finns en del missuppfattningar som kan vara direkt farliga för den nya familjemedlemmen, både på kort och lång sikt, och därför gäller det att vara noggrann med att ge rätt näring till valpen. Här tar vi upp några av de vanligaste frågorna och viktigaste punkterna runt utfordring av växande hundar.

Funderar du på att välkomna en liten fyrbent vän till familjen? Här är fler tips och råd om det man behöver veta för att ge sin hundvalp eller kattunge en bra start i livet. (Annons från Royal Canin)

royal

Varför bör jag ge valpen ett anpassat valpfoder?

När man väljer foder till sin valp är det viktigt att veta vilka egenskaper man ska leta efter. En valps och en vuxen hunds näringsbehov skiljer sig nämligen på en hel del punkter. En valp av storvuxen ras kan vid födseln väga endast 1 % av sin vuxenvikt, vilket innebär en hundrafaldig viktökning innan hunden är färdigvuxen.

Då är det lätt att förstå vilka otroliga mängder energi som går åt under en valps tillväxt. En valp behöver mer energi per kilogram kroppsvikt än en vuxen hund av samma storlek. Den högre energitätheten är en av egenskaperna som skiljer ett valpfoder från ett foder för vuxna hundar.

Valpens matsmältningssystem är, precis som resten av kroppen, inte fullt utvecklat ännu och därför är det också viktigt att ingredienserna är lättsmälta. En god smältbarhet gör det lättare för valpen att ta upp de viktiga näringsämnena och behövs tills den har vuxit klart.

© Shutterstock

Större energibehov betyder inte mer mat
Även om valpen har ett väldigt stort energibehov betyder det inte att man ska låta den få extra mat. Visst är det gulligt med en lite knubbig hundvalp, men det där extra hullet kan faktiskt ge allvarliga konsekvenser.

En överviktig valp riskerar att växa för fort, med tillväxtrubbningar i skelett och leder som följd. Den löper dessutom en större risk att bli överviktig som vuxen. Om man istället ger sin valp rätt mängd mat under uppväxten behöver man inte oroa sig. Den kommer ändå nå sin fulla storlek – men det sker i en lugn och skonsam takt.

Kom ihåg att utfodringstabeller bara ger allmänna riktlinjer. Väg istället din valp med jämna mellanrum och kolla så att den är i fas med tillväxtkurvan för rasen. En långsam tillväxttakt är nämligen väldigt viktig för valpar av storvuxna raser.

© Shutterstock

Ska jag ge kosttillskott för säkerhets skull?

Om din valp får ett valpfoder av bra kvalitet är svaret nej. I ett valpfoder av bra kvalitet finns alla näringsämnen som valpen behöver. Tillför man extra näringsämnen riskerar man att rubba den här noga uträknade balansen. Fall därför inte för frestelsen att ge den växande valpen olika typer av kosttillskott. I värsta fall kan det leda till att din hund utvecklar allvarliga sjukdomar senare i livet.

Dessa punkter hjälper er på vägen till en bra start för den nya familjemedlemmen och förhoppningsvis även ett långt, friskt liv.

Visste du att en kattunge sover 90% av tiden de tre första veckorna? Här hittar du tips och råd om vad du behöver ha koll på för att ge din kattunge eller hundvalp en trygg start. (Annons från Royal Canin)