Trots pandemin – här fortsätter djurmarknader: ”Grogrund för smittspridning”

Det har spekulerats i att Coronapandemins utbrott startade i kinesiska staden Wuhan, och var spridningen av viruset misstänks ha gått från djur till människa. Sedan dess har över 1 miljon människor rapporterats döda, efter att ha smittats av covid-19.

Handel med vilda djur innebär inte bara risker för nya virus, det bidrar även till utrotningen av sällsynta djur.

Trots detta fortsätter handeln med vilda djur i världen, på flera håll illegalt.

Flera organisationer har arbetat för att få bukt med handeln av vilda djur i decennier, men trots rådande pandemi fortsätter det att förekomma.

Djur och djurdelar som återfinns på marknader i länder som Kina, Myanmar och Laos är bland annat myrkottar, tigrar, fladdermöss och ormar. De ses som delikatesser eller används för traditionell kinesisk medicin.

Covid-19
Foto: Shutterstock

Sedan experter började spåra viruset SARS-CoV-2 till fladdermöss som förmodad källa och att det sedan spridits från djur till människa så införde kinesiska staden Wuhan ett förbud mot att äta vilda djur, detta enligt CBS news.

Sedan Coronaviruset bröt ut har Kina agerat genom att stänga marknader, införa ett tillfälligt handelsstopp av vilda djur och skärpa kontrollerna av tillstånden för djurhållning. WWF har följt utvecklingen, liksom den kamp som Kinas myndigheter på senare år har fört mot den illegala handeln av vilda djur.

– Vi ser positivt på det arbete Kina påbörjade, men även om stängningarna av marknaderna kan minska den illegala handeln krävs det mer än tillfälligt förbud för att stoppa den helt. Vi behöver samarbeta över nationsgränserna och öka medvetenheten om vad den handeln med vilda djur innebär för människor och natur, säger Louise Carlsson, naturvårdsexpert på WWF.

Gör skillnad! Här kan du bli fadder hos WWF.

Stor efterfrågan i många länder

Thailand, Malaysia och Indonesien är alla exempel på platser där försäljning av vilda djur är populärt. Andra länder där handeln med vilda djur varit ett problem för världen är Vietnam och Kina, där efterfrågan är stor.

I en artikel från Sky News berättar dock handlare i Indonesien att försäljningen av fladdermus gått ner som följd av Coronaviruset. Om det håller i sig är det förmodligen bra, då WHO bedömer att 75 procent av alla nya, framväxande virus kommer från djur, skriver Sky News.

20 000 elefanter dödas varje år för sina betar

Handel med vilda djur är ett hot mot mänsklighetens hälsa, men också mot sällsynta arter. Vilda djur fångas för att bli bland annat pälsar, väskor och accessoarer.

Elefanter dödas ofta för sina dyrbara betar, som snidas till prydnadsföremål. Då efterfrågan på djur är stor bidrar handeln till risk för utrotning av flera djur – spetsnoshörningen och de afrikanska elefanterna är några exempel.

Enligt WWF, som jobbar för att stoppa tjuvjakten och handeln med vilda djur, bidrar turister som köper med sig elfenbens-souvenirer hem från semestern inte bara till att stödja kriminell verksamhet, utan även dödandet av elefanter. Trots detta pågår handeln fortfarande på flera håll.

Gör skillnad! Här kan du bli fadder hos WWF. 

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);