Flyg eller tåg, vad är bäst egentligen?

Den här artiklen är ett betalt samarbete med SJ

Inrikesflyget är punktligare, snabbare och billigare än tåget. Det är tre långlivade myter som det är dags att slå hål på. För sanningen är en annan: förutom att tåget är mer miljövänligt än flyget så utklassar tåget flyget på flera sätt.

Svarta rubriker och ilskna Facebookinlägg om försenade tåg skapar mediebilden att nästan alla tåg alltid är försenade.

Men sanningen är egentligen en helt annan. Det visar siffror från en rapport KTH gjort på uppdrag av Transportstyrelsen och statistik från tåg- och flygbranschen.

Resultatet går på tvärs mot många svenskars fördomar om tågtrafiken.

LÄS MER: Här krossas myterna om tågtrafiken

Flyget är billigare än tåget

Tåg är mycket billigare än flyget, både normal- och lågprisresor. På linjerna från Stockholm till Göteborg, Malmö och Sundsvall var kostnaden för en tågresa mindre än hälften jämfört med flyg 2018.

Foto: SJ

LÄS MER: Här krossas myterna om tågtrafiken

Flyget är punktligare än tåget

Tåget är mycket punktligare än flyget. 2018 var 72 procent av de svenska långdistanstågen framme i tid inom 5 minuter.

Foto: SJ

Flygets punktlighet inom 5 minuter var 57 procent på de linjer där de konkurrerar med tågtrafiken – 15 procentenheter sämre än tåget.

Tåget tar längre tid än flyget

Det går lika snabbt att ta tåget mellan citykärnorna i Stockholm och Göteborg som att flyga, när resan till och från flygplats och väntetid på terminalen räknas in.

Foto: SJ

Kolla in när Den som skrattar förlorar-profilerna testar myterna om tåget mot flyget på vägen ner till Göteborg för att träffa Glenn Hysén.

LÄS MER: Här krossas myterna om tågtrafiken

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);