Orangutangmamma kollapsar av utmattning – efter att ha flytt bränderna med sin unge

Den kraftiga röklukten sticker i lungorna och får ögonen att tåras. Hettan från elden som närmar sig i rasande fart bränner redan nu i skinnet. Mamman tar ungen i sina armar och flyr, men orkar till slut inte mer utan närmar sig fienden för att få skydd. 

Alla som någon gång har sett en rasande brand på nära håll förstår den brutala kraften elden besitter och hur skoningslöst den röjer allt i sin väg. Att hamna mitt i ett sådant eldorado måste vara fasansfullt. 

Den här artikeln från BBC News berättar om en orangutanghona som flydde sitt hem i Borneos regnskog för att skydda sig mot kraftiga skogsbränder. För att överleva och få mat valde mamman att fly med sin unge till en närliggande by, som vem som helst skulle göra i den situationen när något annat alternativ inte fanns att tillgå.

Foto: Shutterstock

Traumatiserade och rädda 

Där attackerades de av byborna och mamman blev bunden med ett rep runt vristerna. När International Animal Rescue kom till platsen fann de mor och unge traumatiserade och fastklamrade i varandras armar. Det hela hade kunnat sluta illa, men orangutangerna räddades precis i tid. Räddningsteamet rapporterade att mamman var väldigt mager och att hon hade precis tillräckligt med mjölk för att föda sin lilla unge. Efter att ha genomgått medicinska tester kunde orangutangerna släppas ut i ett skyddat skogsområde där de sedan övervakades. 

Därför brinner det i regnskogarna

Den här historien slutade lyckligt, men det är många orangutanger och mängder av andra djur – och även människor – som måste fly sina hem på grund av de kolossala bränderna som härjat över vår jord allt oftare, och i allt större utsträckning de senaste åren.

 Bränderna i regnskogarna innebär en katastrof för den biologiska mångfalden, de förstör ekosystem och hotar liv, livsmiljö och hälsan både för människan, djuren och planeten i stort. 

Foto: Shutterstock

En anledning till att det brinner är det torrare och varmare klimatet. Men vad många inte känner till är att regnskogen huggs ned för att ge plats åt exempelvis palmoljeplantager eller betesmark. Ett effektivt sätt att omvandla skog till annan mark, är genom anlagda bränder – effektivt, men livsfarligt för djur och natur. 

Regnskogarna innehåller till stor del fukt och ju större och tätare skog, desto bättre står den emot bränder som sprider sig okontrollerat. Men en skog som röjts och blivit glesare har mindre motståndskraft att skydda sig själv mot eldens framfart, det skriver WWF:s regnskogsexpert Olle Forshed i sin blogg.

Det kanske kan kännas hopplöst men det går att stoppa bränderna och rädda livet på oskyldiga djur och den natur som vi alla är så beroende av. Läget är dock akut. De senaste 100 åren har hälften av jordens regnskog försvunnit. 

Hjälp WWF att rädda världens regnskogar genom att bli Regnskogsfadder idag!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);