Historien om vinhuset som tog världen med storm

SPONSRAT. Vinhuset Jacob´s Creek har blivit en stor favorit världen över och enda sedan starten 1837 är det kvalitet och noggrannhet som står i fokus.
– Vi producerar vin för konsumenten och lyssnar på vad de vill ha, säger Richard Doumani, Brand Ambassador, på Jacob´s Creek.


Historien om Jacob´s Creek börjar redan 1837 när tysken Johann Gramp når Australiens kust efter att ha varit ute till havs i fyra månader. Han trivs bra i sitt nya land men saknar en sak: smaken av vinet hemifrån.

Efter tio år i det nya landet bestämmer sig Gramp för att köpa 30 hektar mark i Barossa Valley av en man vid namn William Jacob som var bosatt vid ett vattendrag, ”creek”. Därefter planterade man vinrankor och tre år senare kunde familjen Gramp avnjuta det första glaset av det efterlängtade vinet.

Jacobs Creek väljer noggrannt ut vilka druvor som vinen tillverkas av.

Vinproduktionen gick i arv och 1877 bestämmer Johann´s son, Gustav, att flytta vinhuset till Rowland Flat, bara två kilometer från den första gården, för att bygga större vinkällare och utöka produktionen.

Flera generationer senare och uppköp av Orlando Wines pryds 1976 en vinflaska med Jacob´s Creeks etikett för första gången.

Missa inte de senaste trenderna. Läs mer om Unvined-serien som tar världen med storm. Klicka här.

Efter de stora framgångarna i Australien börjar Jacob’s Creek att exportera vinet till Storbritannien. Sedan dess finns vinet runt om i hela världen och vinhuset fortsätter konsekvent med att utveckla de uppskattade vinerna.
– Samtidigt som vi är innovativa tycker vi om att ha kvar vårt klassiska utbud eftersom det är det kunderna vill ha, säger Richard Doumani, Brand Ambassador på Jacob’s Creek.

Vinhuset firade 150 år 1997 med att gå tillbaka till platsen där allt började: Johann Gramps ursprungliga vingård. Där började man ta odla och så småningom producera nya rieslingviner. 

Vinhuset Jacob’s Creek har vunnit många priser genom åren.

Anledningen till vinhusets många framgångar grundar sig i noggrannhet. På Jacob’s Creeks vingårdar är man noga med kvaliteten och det är viktigt med en konsekvent vintillverkning. För att säkerställa vinets höga kvalitet gör vinmakarna varje år besök till samtliga vingårdar för att med säkerhet kunna avgöra när druvorna är redo att skördas.
– Det finns en familj som har odlat druvor med oss i 40 år. Jag säger med oss, och inte åt oss, för att han odlar enbart druvor till Jacob’s Creek. Han är verkligen en del av familjen, säger Richard Doumani.

Vinhuset gör stora satsningar på att utveckla sina alkolholfria viner efter konsumentens behov.

Genom modern teknik och för att Jacob’s Creek alltid varit måna om konsumenternas behov har man på senare tid gjort stora satsningar på framtagandet av alkoholfria viner. Resultatet blev de uppskattade vinerna i Unvined-serien.
– Vi producerar Unvined-serien precis som vilket annat vin som helst med högkvalitativa druvor. Men genom att använda centrifugalkraft pressas alkoholen ur vinet, säger Richard Doumani, och fortsätter:
– När du tar ut alkoholen från vinet så tar du ut en av de största faktorerna av vad vin faktiskt är. Så då behöver du stoppa in något annat. Vi behåller en del ojäst druvsaft som vi sedan stoppar tillbaka i det färdiga alkoholfria vinet. Det ger det en fyllighet och det finns kvar en liten del socker, säger Richard Doumani.

Jacob’s Creeks Unvined finns som Shiraz, Riesling och rosé och passar perfekt att dricka till middagen.
– De vanliga reglerna för hur vi matchar vin och mat gäller även för Jacob’s Creeks alkoholfria viner. Svensk mat är i huvudsak fet, salt och syrlig. Du kan servera krämiga rätter med mycket smör och vinerna i Unvined-serien kommer att passa perfekt till det, säger Richard Doumani.

Läs mer om Jacob´s Creeks utbud av alkoholfria viner och anmäl dig till Pernod Ricard Swedens nyhetsbrev för att inte missa några trender. Klicka här.

UnVined finns som Shiraz, Riesling och rosé. UnVined har 100 % smak och 0,5 % alkohol.