Jag trodde det var säkert när jag blåst 0. Men jag kan bli lurad att köra full. Det här är ju livsfarligt!

Det är ju jätteskönt att ha en alkomätare hemma så man kan vara säker på när man kan köra bil. Men det var innan jag visste att flera hundra tusen mätare visar fel. De kan helt enkelt lura folk att köra full. – En undersökning visar att var tredje alkomätare är för dålig. Vissa reagerar inte först vid en promillegräns om 0,8, vilket är gränsen för grovt rattfylleri, säger Joakim Berglin, marknadsansvarig hos Dignita.

Det finns uppenbara risker med att köra påverkad av alkohol. Tester visar att redan vid 0,2 i promille, vilket många når efter att ha druckit en starköl, så ökar olyckorna.

På grund av alla olyckor som sker på grund av berusade i trafik är sedan 2012 straffen för att köra påverkad ännu hårdare. Gränsen ligger fortsatt kvar vid 0,2 promille – men man kan nu bli av med körkortet i minst ett år istället för en månad.

Här hittar du Sveriges första godkända alkomätare enligt nya Europa standarden – AM 6000 för endast 1 595 kronor.
JUST NU: 20 procent rabatt! Gäller under begränsad tid.

Tänk att en av tre mätare visar fel. Därför är det bra att det nu finns en ny Europastandard som ställer högre krav på mätarna. Enligt experten Tomas Jonsson, VD på MHFs Test Lab som kontrollerar alkomätare i Sverige, är det en välkommen standard.
– Vi kommer inte på sikt rekommendera annat i våra konsumentundersökningar än att grundkravet är att mätarna uppfyller den här standarden. Just därför bör man köpa en EU-godkänd mätare.

Har man druckit på kvällen ska man alltid låta bilen stå även dagen efter. Tyvärr är detta inte alltid fallet. Då är det bättre att säkra upp med en säker och pålitlig mätare, godkänd enligt EU-standard.

Null