Nu tågar tusentals svenskar med sina barnvagnar. När jag inser varför är det så självklart.

Nu tågar tusentals svenskar med sina barnvagnar. När jag inser varför är det så självklart.

Sexualupplysning, preventivmedel, säkra aborter och mödrahälsovård låter kanske som en självklarhet för oss i västvärlden. Men för alla är det inte lika givet. Runt om i världen dör varje dag 800 kvinnor på grund av komplikationer som uppstår vid graviditet eller förlossning. Samtidigt saknas den politiska viljan att förändra – trots att nio av tio dödsfall skulle kunna förhindras med en större respekt för kvinnors liv och rättigheter. För att uppmärksamma makthavarna på problemen, och därmed få till en förändring, anordnas Barnvagnsmarschen 2016. Den 5:e mars samlas tusentals människor runt om i hela Sverige och står upp i kampen mot mödradödlighet. Det är en självklarhet att alla själva ska få välja om, när och med vem man ska ha barn – och inför marschen har RFSU släppt ett videoklipp där de berättar om osäkra aborter, som är en stor orsak till mödradödlighet, och vad vi i Sverige kan göra för att stödja kvinnors rätt att överleva sin graviditet. Så ta två minuter av din tid, titta på det här och dela gärna vidare artikeln om du tycker att informationen är viktig för andra att ta del av.

Osäkra aborter är ett stort skäl till mödradödligheten i världen som få talar om. Du kan själv vara med och göra skillnad, genom att antingen gå med i en planerad marsch eller att anordna en egen marsch med hjälp av RFSU som då bidrar med allt som behövs.
(Annons från RFSU) Här kan du läsa mer om Barnvagnsmarschen och hur du engagerar dig.

På grund av bristande sexualupplysning, preventivmedel, säkra aborter och mödrahälsovård dör en kvinna varannan minut – och totalt handlar det om 303 000 liv varje år. De som drabbas allra hårdast är unga, fattiga eller de som är på flykt undan krig eller naturkatastrofer.

Sedan år 2010 arrangerar RFSU varje år Barnvagnsmarschen i kampen mot mödradödlighet, då de menar att det behövs många och envisa personer för att förändra situationen och få världens ledare att prioritera kvinnors rättigheter.

I år är det lördagen den 5 mars som gäller runt om i Sverige och RFSU bidrar med både marknadsföringsmaterial, regnskydd och lathundar för hur man fixar en marsch.

Du bestämmer själv hur mycket tid du lägger ned – det viktiga är du står upp för din mamma, dotter, syster och alla kvinnors rätt att överleva sin graviditet. Lägg lördagen den 5 mars på minnet och samla dina vänner och bekanta för att marschera tillsammans med RFSU.
(Annons från RFSU) Här kan du läsa mer om Barnvagnsmarschen och hur du engagerar dig.

Du kan också visa ditt stöd genom att gilla Barnvagnsmarschen på Facebook.