Hjärtskärande videon: Här kämpar orangutangen för att skydda sitt hem – innan bulldozern förstör allt

Skogsbränder, illegal handel, tjuvjakt och skövling av skog, alla har de gemensamt att de bidrar till att många arter nu hotas av utrotning. Samt att de är resultat av människans handling. Jordens biologiska mångfald befinner sig i kris, och det är människan som bär ansvaret.

Den här videon, som delats av International Animal Rescue, har väckt starka reaktioner och fått djurvänner över hela världen att reagera.

Rapporter visar att en stor del av jordens regnskog försvunnit på grund av skövling eller klimatpåverkan, och lika mycket riskerar ​försvinna inom några decennier​, enligt CNN

Miljontals djur har fått sätta livet till när deras naturliga hemmiljöer förstörts. Andra har förlorat sina ungar och sina hem när de flytt i panik.

Orangutangen​ är en av de arter som hotas när deras hem förstörs av avskogning. Det fredliga djuret lever i isolerade områden på öarna Sumatra och Borneo, men inte ens där får de vara ifred. Enligt WWF har 50% av Malaysias och Indonesiens skogar försvunnit. Och utan hem, var ska orangutangen ta vägen? 

Orangutang får sitt hem förstört.
Foto: Skärmdump YouTube/Protect All Wildlife

Förtvivlad orangutang försöker stoppa bulldozer

En video som släpptes av ​International Animal Rescue​ 2018 har väckt starka känslor då den visar hur en förtvivlad orangutang kämpar för att stoppa en schaktmaskin – så kallad bulldozer, från att förstöra hans hem.

I videon som är filmad i Sungai Putri, en del av regnskogen i västra Borneo, kan man se hur en bulldozer dundrar fram genom det som är kvar av den redan skövlade och nakna skogen. 

Maskinen plöjer allt i sin väg

När skogsmaskinen närmar sig det som är apans och många andra arters hem klättrar orangutangen upp i trädet i hopp om att kunna stoppa förödelsen. De som plöjer skogen har dock inga planer på att avbryta skövlingen.

Orangutang slåss mot bulldozer.
Foto: Skärmdump YouTube/Protect All Wildlife

“Denna desperata orangutang försöker frenetiskt vägra bulldozerns destruktiva kraft; en maskin som redan plöjt allting annat runt omkring honom”, skrev International Animal Rescue när de delade videon på internet.

Gör skillnad! Här kan du bli fadder hos WWF.

När trädet fälls springer det förtvivlade djuret mot maskinens skopa i ett sista försök att stoppa den, sedan hoppar han ner på marken för att fly.

Antalet orangutanger har halverats

Enligt tidningen ​Independent​ hann djurrättsorganisationen rädda orangutangen från att skadas, men djurets hem hann ödeläggas helt. 

Den hjälplösa orangutangen i videon är bara en av många som gått samma öde till mötes av samma anledning.

Den tragiska videon filmades redan 2013, då djurrättsorganisationer slog larm om avskogningens förödande effekter.

“Situationen har gått från dålig till värre”

När videon sedan delades av International Animal Rescue 2018 fick den enorm spridning på internet, och människor över hela världen började engagera sig i hopp om att minska avskogningen.

– Sedan materialet filmades har Borneoorangutangen listats som akut hotad, så situationen har gått från dålig till värre till skrämmande, säger Lis Key, talesperson för IAR, till ​The Telegraph​.

Den största negativa påverkan på den biologiska mångfalden är förlust av livsmiljöer. Bara mellan 1970 och 2016 har bestånden av vilda ryggradsdjur minskat med 68 procent i genomsnitt, enligt WWF:s rapporter​.

Enligt ​WWF​ har antalet orangutanger i världen halverats de senaste 60 åren. 

Genom att tillsammans jobba för att stoppa avskogningen kan vi göra skillnad.

Gör skillnad! Här kan du bli fadder hos WWF.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);