OS-hjälten om okända diagnosen: ”En jättejobbig sjukdom”

OS-hjälten om okända diagnosen: ”En jättejobbig sjukdom”

OS i Rio de Janeiro var mästerskapet som gjorde Hedvid Lindahl till en hjälte inom svensk fotboll. Landslagsmålvakten stod för hjälteinsatser i straffläggningen mot båda stormakterna USA och Brasilien. Och tack vare henne kunde Sverige skrälla och ta sig hela vägen till ett OS-silver efter finalförlust mot Tyskland.

Men mästerskapet var inte bara guld och gröna skogar för 33-åriga landslagsmålvakten – som fick utstå hån på sociala medier. Men hennes starka svar till näthatarna hyllas nu av tusentals.

 

 

När Hedvig Lindahl mitt under mästerskapet fick utstå hånfulla kommentarer om sin ”brist på solbränna” valde hon att berätta om sin okända diagnos – och slå ett slag för att sprida kunskapen om sjukdomen vitiligo. Hudsjukdomen, som även kallas leukodermi, är en hudsjukdom där pigment fläckvis faller bort. Detta gör att vissa delar av huden är fläckvis helt kritvita.

 

 

Till Expressen säger Hedvig att kommentarerna inte stör henne personligen, men att hon vill prata om det då så många andra lider av det.

– Om någon säger så till mig, då får jag tillfälle att ta upp det så vi kan prata om det. För det är väldigt många som lider av den här sjukdomen, säger hon till sajten.

Hon fortsätter med att berätta att hon är glad att det är just hon som drabbas av kommentarerna. Hon har accepterat sin sjukdom och vill göra allt för att alla med vitiligo ska göra detsamma.

– För jag har accepterat min sjukdom. Det är inte bra om du säger så här till någon som inte har det. Jag har fått mejl skickade till mig genom åren från folk som har sjukdomen som säger att de vill ta livet av sig, säger OS-hjälten till Expressen.

Hedvig Lindahls öppenhet om diagnosen och svaret till näthatarna hyllas nu på sociala medier. Det är verkligen så starkt av henne att berätta om sjukdomen och bidra till att fler blir medvetna om att den finns. Två tummar upp till dig, Hedvig!

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna