TV4-profilen hade inte råd att idrotta som ung. Men det hon gör nu… Jag blir varm i hjärtat.

TV4-profilen hade inte råd att idrotta som ung. Men det hon gör nu… Jag blir varm i hjärtat.

TV4-sportens ankare Ida Björnstad imponerade stort under Tjejvasan när hon körde in på tolfte plats. Men efter framgången hade hon blandade känslor. Vad hade hänt om hennes familj haft de pengar som krävdes för att satsa på en elitkarriär?

”Min pappa ringde och sa: ’Förlåt Ida för att vi aldrig gav dig chansen’.”

Nu vill tv-profilen göra något för ungdomar som är i samma sits som Ida var en gång i tiden. På Instagram skänker hon bort sin utrustning till någon som inte heller har råd att satsa fullt på sin idrott.

”Frågan är bara vem? Vet ni om det finns någon ”Ida” där ute? Å till sist. Jag och mina syskon har haft en helt magisk uppväxt, trots lite pengar…”

Det här gör mig varm i hjärtat, men samtidigt illa till mods. TV4-sportens Ida Björnstad drömde om att bli skidåkare som ung, men familjen hade inte de pengar som krävdes. Dyr utrustning krävdes för att hänga med i konkurrensen och till slut fick hon ge upp sin satsning.

Ida är förstås inte ensam om detta i Sverige. Många barn och ungdomar i Sverige tvingas sluta idrotta när utrustning och avgifter skjuter i höjden. Det är synd tycker jag. Alla borde få chansen att nå sina drömmar, oavsett om det är i hästsadeln eller ute på fotbollsplanen.

När hon förra helgen gled i mål som tolva av de tusentals motionärerna i Tjejvasan, den här gången med bra utrustning, var det det en stark prestation av Ida. Men hon kunde inte låta bli att fundera på vad som hänt om hon hade samma förutsättningar för 15 år sedan.

”Därför har jag nu bestämt mig för att skänka bort prylarna till någon som förtjänar att satsa vidare men inte har råd. Skidor, stavar, pjäxor, fartdräkt, överdragskläder och mössa till ett värde av 14000 kr. Frågan är bara vem? Vet ni om det finns någon ”Ida” där ute? Å till sist. Jag och mina syskon har haft en helt magisk uppväxt, trots lite pengar…” skriver hon på Instagram.

Okej…. När jag gick i mål på tjejvasan och slutade på en 12.e plats över alla tusentals motionärer så ringde min pappa och sa. ”Förlåt Ida för att vi aldrig gav dig chansen.” Anledningen till att jag aldrig fick chansen var för att vi inte hade råd! Där har ni en bitter sanning som varit verklighet för mig och många andra. Det är SVIN-dyrt att idrotta och det är långt ifrån en självklarhet för alla. Jag hade förmånen att få åka med riktigt bra utrustning under årets Vasa och jag kan inte låta bli att fundera på hur det hade varit om jag haft de förutsättningarna för 15 år sen. Så. Därför har jag nu bestämt mig för att skänka bort prylarna till någon som förtjänar att satsa vidare men inte har råd. Skidor, stavar, pjäxor, fartdräkt, överdragskläder och mössa till ett värde av 14000 kr. Frågan är bara vem? Vet ni om det finns någon ”Ida” där ute? Å till sist. Jag och mina syskon har haft en helt magisk uppväxt, trots lite pengar…

Ett foto publicerat av Ida Björnstad (@ibjornstad) Mar 8, 2015 kl. 8:04 PDT

Bra gjort Ida! Vi behöver flera sådana här initiativ tycker jag. Är du en av dem som behöver ny utrustning? Eller känner du någon?

Så gör du för att få Idas grejer:
Maila din beskrivning och motivering till:
[email protected]

Publicerad av Sportbibeln, gilla gärna