Äntligen: Nu går vi mot ljusare tider

Idag, den 21 december, är det årets mörkaste dag. Det kan låta deppigt – men det positiva är att det bara kommer att bli ljusare från och med nu. Glada nyheter för alla oss vinterdeppiga människor!

– Ljuset gör att hjärnan klickar i gång och börjar jobba hårdare. Man blir gladare och piggare av ljus, säger Torbjörn Åkerstedt, professor i beteendefysiologi vid Stockholms universitet, till Expressen.

När man, som jag, jobbar på kontor ser man inte mycket dagsljus på vintern. Solen har inte hunnit gå upp när man går till jobbet, och har redan gått ner när man vänder hemåt på kvällen.

Bristen på dagsljus leder till att många känner sig deppiga. Vi i norden riskerar också att få brist på D-vitamin, eftersom vi inte har tillgång till solens strålar under så lång tid.

Idag klockan 11.44 infaller vintersolståndet. Det är tidpunkten då solen står som lägst på himlen sett från norra halvklotet – alltså årets mörkaste dag. Sedan vänder det och blir ljusare igen.

När det blir ljusare kommer många också känna sig piggare och gladare.

– Det händer ingenting omedelbart, för förändringstakten är så långsam de första veckorna. Det är först i januari det märks biologiskt. Men å andra sidan har det nog en indirekt positiv effekt eftersom folk vet att det blir ljusare, säger Torbjörn Åkerstedt.

Dela gärna med dig av denna glada nyhet till alla dina vinterdeppiga vänner!