Äntligen: Nu kommer vårljuset med full fart

Efter den mörka vintern – nu blir det äntligen ljusare.

Som mest ökar dagslängden med tio minuter per dygn.

Det här märks framför allt i landets norra delar.

Efter den mörka vintern går vi nu äntligen mot betydligt ljusare tider – och det går undan.

Under våren kan dagslängden i norr öka med upp emot tio minuter per dag, enligt SMHI.

Efter att vintersolståndet inträffade den 21 december har det blivit allt ljusare – och det här bör vara en glädjens tid för de som längtar efter en ljusare tillvaro.

– Vi ser en stor förändring här i slutet av januari och början av februari. Och i norra Sverige har vi ju gått från att ha polarnatt till att solen ändå är uppe relativt länge, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI, till Aftonbladet.

I de södra delarna av landet kan det handla om fem minuter mer dagsljus per dag – vilket blir drygt en halvtimme på en vecka.

Det ska dock nämnas att inte alla är lika glada över att dagarna blir längre. Så kallad vårdepression drabbar drygt var tjugonde svensk – och 10-12 procent av oss mår dåligt av de allt ljusare dagarna.
– De som har en biologisk klocka som inte hänger med drabbas av trötthet, en ”jet lag”-effekt. De känner sig mosiga och fungerar inte riktigt. Vissa drabbas så mycket att de kvalificerar för diagnosen depression, har Torbjörn Åkerstedt, professor vid Karolinska institutets institution för klinisk neurovetenskap, sagt till nyhetsbyrån TT.

DELA gärna om du också blir gladare av ljusare dagar!

Publicerad av Newsner, gilla gärna