ÄNTLIGEN VÅR! Nu vaknar naturen – blåsippor, tussilago och fjärilar kikar fram

Våren är här!

Fåglarna kvittrar, temperaturerna stiger och soltimmarna blir bara fler.

Så varför inte snöra på dig skorna, ta på solglasögonen och ge dig ut för att titta efter de första vårtecknen.

Coronavirusets spridning har haft stora inskränkningar på vardagslivet. Man ska undvika stora folksamlingar, gärna jobba hemifrån och inte minst ta hänsyn till sig själv och sin omgivning.

Men något Folkhälsomyndigheten däremot uppmuntrar till, är att gå ut och ta en promenad i friska luften.

Och visst är det då lägligt, att våren nu slår till med full kraft och bjuder på solsken och skönt väder!

blåsippa
Foto: Ina Widegren/Flickr

Härliga vårtecken

Enligt Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, har de första vårtecknen äntligen börjat visa sig.

Bland annat i form av att vårblommorna nu sticker upp – såväl blåsippor som vitsippor och tussilago är enligt Vanhoenacker på gång.

Dessutom har många små vänner letat sig fram.

– Humlorna har kommit fram nu, men de gör inte många knop. De har övervintrat genom att krypa ned i något hål, säger Didrik Vanhoenacker till TT enligt Aftonbladet.

humla
Foto: Jens Meyer/AP/TT

Bingo med vårtecken

På Naturhistoriska riksmuseets hemsida kan man ladda ner bingobrickor som sedan kan tas med ut och för att leta vårtecken med. Ett djur som man efter en lång vinter nu kan börja få syn på, är fjärilen.

– De som övervintrar som fjärilar är nässelfjäril, citronfjäril och påfågelsöga. Nästa omgång fjärilar har som kommer om en månad har övervintrat som puppor.

Så även myrorna.

– Nu på våren kan man se hur myrorna ligger i en stor klump när det är soligt. De absorberar solvärme, och går ned i stacken när de blivit varma. Forskare har kunnat filma detta med värmekamera. Myrstackar är action, det är nu det händer, säger Vanhoenacker till TT.

Dela vidare om du också har längtat efter våren!