Besökaren ser något hemskt på zoo och bestämmer sig för att göra det rätta.

Samar Khan såg ett djur lida – och gjorde något åt det. Det här är en historia som visar hur viktigt det är att inte blunda, utan att agera. Samar Khan startade en namninsamling för att förändra elefanten Kaavans öde. Newsner och Djurens Rätt startade tillsammans kampanjen #IntePåCirkus där över 80 000 har skrivit under för ett förbud av elefanter och andra djur på svenska cirkusar.

Det var förra månaden som Samar Khan var på semester i Pakistan. Där gjorde hon ett besök på Murghazar Zoo i huvudstaden Islamabad. Ett besök som inte slutade som Samar hade planerat.
Inne på djurparken fann Samar elefanten Kaavan, stående fastkedjad vid ett skjul.
– Jag blev väldigt ledsen av att se elefanten stå stilla på samma plats i 45 minuter. Hans ben var helt fastkedjade. Det enda som rörde sig var hans huvud, som oavbrutet pendlade från höger till vänster. Jag trodde först att han var drogad, berättar Samar Khan.

Foto: Junoon Extra/Facebook.

Skärmavbild 2015-09-10 kl. 09.58.00

Foto: Unchain Kaavan The Elephant/Facebook.

8109d350be779cb7de17928ba68146806a8e1475b23f0f8b5794876b6c259c5e

Det Samar såg under den knappa timmen gjorde henne bedrövad. Och vetskapen att Kaavan kommit till Murghazar Zoo som liten och levt isolerad och fastkedjad i 30 år fick henne att agera.
När hon kom hem till Kalifornien startade hon en namninsamling på Change.org för att försöka skapa ett bättre liv för Kaavan. Stödet hon fick överträffade alla förväntningar. På bara några dagar hade över 30 000 personer från hela världen skrivit under namninsamlingen. Protesterna hördes hela vägen till de ansvariga politikerna i Islamabad. De beordrade djurparken att genast ta bort kedjorna och att börja följa de internationella regler som finns för djur på zoo.

Foto: Junoon Extra/Facebook.

elelelel

Nu lever Kaavan utan kedjor, men han är fortfarande kvar på djurparken. Samar Khan har dock inte gett upp. Här fortsätter hon att kämpa för att Kaavan ska friges och flyttas till ett reservat för elefanter som befriats från fångenskap.

Kampanjen #IntePåCirkus startades för att förbjuda elefanter och vilda djur på cirkus. Över 80 000 har skrivit på och Du kan protestera genom att skriva under här.

Elefanter och andra vilda djur hör inte hemma på cirkus, där de utnyttjas i underhållningssyfte.
Vi uppmanar därför regeringen att snarast förbjuda vilda djur på cirkus i Sverige.
Du kan göra skillnad genom att stödja Djurens Rätts och Newsners kampanj #IntePåCirkus.
• Bojkotta alla cirkusar som har vilda djur.
Skriv på namninsamlingen.
Dela det här på Facebook och andra sociala medier.

Här kan du läsa om Djurens Rätts och Newsners pågående kampanj #IntePåCirkus

Jaaa! Sossarna lyssnade: Nu vill de också förbjuda elefanter på cirkus.
Alla roade sig på cirkus, ingen såg hennes lidande. Tills hon reste sig upp och sa ifrån. Filmen som visar att vi måste förbjuda vilda djur på cirkus.
I 30 år plågade mannen cirkuselefanter. Men fruns sista ord förändrade hans liv för alltid. Skötarens skakande berättelse.
Jaa! Seger nummer 1: Cirkusen lovar att sluta med elefanter. Nu fortsätter vi kampen för en ny lag. Cirkus Maximum lovar att inga elefanter finns med nästa år.
Ungen var bortrövad i 4 år. Här går hon 10 mil i djungeln och möter sin mamma igen. Se när babyelefanten återförenas med sin mamma.
Djur på cirkus kan inte föra sin egen talan. Det här är för djuren som lider i det tysta. Läs Zandra Lundbergs krönika.
Malena Ernman kräver förbud av vilda djur på cirkus. Hjälp henne sprida detta och skriv på du också. Artisten är en av över 67 000 som skrivit under.
Danskarna bojkottar cirkusen efter skandalen. Misshandlade elefant så att den löpte amok.

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna