Efter vår kommer – höst. Här är platsen där de aldrig fick sommar.

Missnöjd över vädret i juni och juli? Var glad att du inte i bor i Tarfala i Norrbotten. Där blev det aldrig sommar i år, utan våren blev direkt höst. — För två dagar sedan var det nysnö på de högsta topparna, säger Erik Holmlund på Tarfala forskningsstation till TT.

Den senaste veckan har stora delar av Sverige badat i sol. Och även kommande vecka ser ut att bjuda på temperaturer upp mot 25, 26 grader. Supervädret i augusti har nästan gjort att man glömt bort hur illa det var i början av sommaren.
Men på några platser i Sverige blev det aldrig sommar. Som i Tarfala vid Kebnekaise, där man helt enkelt gick direkt från vår till höst.
Den meteorologiska definitionen av höst är att dygnsmedeltemperaturen ska vara mellan noll och tio grader fem dagar i rad. Det har hänt i Tarfala och även i Stekenjokk i Västerbotten.
Enligt meteorologen Alexandra Ohlsson på SMHI är det ovanligt att platser i Sverige hoppar över en årstid. När det händer, så är det platser i fjällen det handlar om.
— Den 1 augusti är en brytpunkt, där kan våren direkt övergå i höst, säger hon till TT.
På tre andra mätstationer, Hemavan, Sylarna och Blåhammaren, är det ingen årstid alls utan så kallad ”obestämd årstid”. Det är egentligen för sent för att vara vår men de har varken meteorologisk sommar eller höst.
— Skulle vi nu få fem dagar i följd med sommartemperaturer där säger vi att sommaren har kommit, säger Ohlsson TT.

Vill du ha fler väderartiklar i ditt flöde så klickar du bara på gilla-knappen nedan.