Efter värmeböljan – här slår nytt oväder till med regn och åska: ”Svensk sommar”

Slut på det roliga. Det svajiga vädret hänger kvar ett tag till – med regn, kyla och åska.

– Ena sekunden kan det regna och andra inte, en typisk svensk sommar, säger Foreca-meteorologen Markus Mäntykanna till Aftonbladet.

För alla solälskare där ute blev juni månad nog nästan bättre än vad man hade kunnat drömma om.

Rejält med soltimmar, högsommarvärme i luften och temperaturer som gled över 30 grader gjorde att många kunde njuta rejält.

Kanske är det många nyblivna semesterfirare som ångrar att de inte gick någon vecka tidigare. Starten på juli har nämligen inte varit alls lika lyckad – den tryckande värmen är ett minne blott och i stället har de senaste dagarna präglats av högst ostadigt väder.

Redan förra veckan gick SMHI ut och varnade för oväder med regn och åska. Och mer är att vänta framöver.

regn
Foto: Anders Wiklund/TT

Oväder med regn och åska

Lågtrycket hänger alltjämt kvar över Sverige och enligt meteorologen Markus Mäntykannas på Foreca ser det knappast bättre ut inför helgen.

Temperaturerna väntas ligga mellan 15 och 20 grader, en klassisk svensk sommar om du så vill, och såväl regn som åska står på menyn.

Framförallt i mellersta och norra Sverige väntas den sköna sommarvärmen lysa med sin frånvaro i helgen.

– Det kommer bli kallare mot helgen. Det ser ut att bli ett intressant lågtryck runt Stockholm så där kan det bli en del regn och även åska, säger Markus Mäntykannas till Aftonbladet.

åska
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix / TT

Lovande prognos söderut

Men det är inte bara mörka moln som hopar sig över vårt avlånga land. Längre söderut finns det faktiskt hopp om både sol och värme när vi närmar oss helgen, med temperaturer upp emot 25 grader.

Likaså finns det också möjligheter att vi nästa vecka lämnar ovädret med regn och åska bakom oss, för att återigen kunna njuta av lite sol och värme.

– Det kan bli sol och runt 25 grader. Men det är väldigt osäkert just nu, säger Markus Mäntykannas till Aftonbladet.

Vilket väder håller du tummarna lite extra för – värmebölja som i juni, eller lite svalare väder?

Lämna gärna en kommentar – och glöm inte att dela vidare för att informera vänner och semesterfirare om hur väderläget ser ut i landet.

värmebölja, termometer, sommar, värme
Foto: Johan Nilsson / TT