Forskare: Vargavinter och extrem kyla att vänta i Sverige – i flera år framöver

Mössa, vantar, halsduk, raggsockor och långkalsonger.

Ja, framöver kan det vara läge att bunkra upp med både det ena och det andra – för om vi ska tro en färsk studie har vi riktiga vargavintrar att vänta oss de närmaste åren.

Det är i Bulletin of the American Meteorological Society som studien alldeldes nyligen har publicerats. Där konstaterar forskare att norra Europa och Ryssland kan komma att drabbas av extremt kalla vintrar framöver.

Vad beror då detta på? Jo, i takt med uppvärmningen av Arktis så driver stora isberg iväg. Detta kan enligt studien försvaga polarvirveln – varpå kalla luftmassor bryter sig ut från den arktiska regionen, rör sig längre och längre bort och når norra Europa, Nordasien och Nordamerika.

Paradoxalt nog kan den globala uppvärmningen, enligt studien, alltså ge sträng kyla framöver!

Foto: Jonas Ekströmer / TT

Och effekten har redan börjat synas. Iltalehti skriver att vintern 2012 var den kallaste i Ryssland på över 70 år, medan Nordamerika slog köldrekord vintern 2014 och Skandinavien vintern 2016.

– Den här studien ger en hel del bevis för att den kyliga utvecklingen över Eurasien åtminstone delvis påverkades av den försvagade polarvirveln, säger forskaren Marlene Kretschmer till The Washington Post.

Klimatet och effekterna av uppvärmningen är ett flitigt debatterat ämne. Vad som händer i framtiden återstår att se – men om vi ska tro den här studien är det med andra ord läge att göra sig redo med långkalsongerna!

Dela gärna vidare artikeln till dina vänner!