Glädjebeskedet: Afrikavärme sveper in över Sverige – här kan våren slå till redan i helgen

Under stora delar av Sverige kunde flera njuta ev vårvärme och sol i helgen. Men det är bara början.

Enligt väderinstitutet Storm, kommer Afrikavärmen att dra in – redan kommande helg.

Många satt ute och njöt i tidiga vårsolen under helgen i stora delar av Sverige. Värmen tycktes närmare än någonsin efter mörka vintern men nu kommer det glädjande beskedet. Detta var bara början.

Enligt väderinstitutet Storm kommer en ny värme in, den såkallade Afrikavärmen redan till helgen.

– Det är en luftström från västra Afrika och iberiska halvön. Då är det ganska goda solchanser med plusgrader i så gott som hela landet, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på väderinstitutet Storm till Expressen.

Nu är snart våren här. Foto: Shutterstock

Efter kallt väder kommer vändningen

Under veckan väntas några dagar med kyligare väder. Det är främst kyligare luft på onsdagen och på torsdag kan det komma snö, som kan ta sig så långt som till Gotland.

Men det kommer bättre väder.

På lördag blir det nederbörd under morgontimmarna i delar av Svealand och Norrland men det vänds sedan. Då kommer det efterlängtade högtrycket.

– Det är en luftström från västra Afrika och iberiska halvön. Då är det ganska goda solchanser med plusgrader i så gott som hela landet. Lite mer moln längst i söder, säger Lasse Rydqvist till Expressen.

”Väldigt varmt för årstiden”

Enligt Expressen kan det bli upp till 9 plusgrader längs södra Norrlandskusten som väntas få landets högsta temperaturer under lördagen.

– Det är väldigt varmt för årstiden. Det blir varmare än normalt i hela landet, men där uppe skiljer det sig ganska mycket från det normala, säger Lasse Rydqvist till Expressen.

Wow vilket drömbesked! Våren kan inte komma snabbare! Tryck på gilla-knappen om du längtar efter att få sola dig i vårsolen!