Glädjebeskedet: Sol och värme att vänta på valborg

”Vintern rasat ut bland våra fjällar, drivans blommor smälta ner och dö. Himlen ler i vårens ljusa kvällar, solen kysser liv i skog och sjö”.

På söndag infaller valborgsmässoafton, en högtid då körer runt om i vårt avlånga land tar ton för att välkomna vår, ljus och varmare tider.

Och glädjande nog ser vädergudarna också ut att besvara vår önskan på bästa sätt – då det väntas sol och värme i stora delar av landet.

Efter några dagar med ostadigt väder ser det på många håll alltså ut att vända lagom till veckoslutet. Visserligen väntas helgen inleda med regnskurar – men till valborgsmässoafton på söndag slår värmen till, alldeles perfekt för majbrasor och umgänge på altaner och balkonger.

– Det blir en solig morgon och lite växlande molnighet. Soligaste vädret får man i Halland och västra Skåne. Temperaturen kan hamna på runt elva till tolv grader. Varmast blir det i de inre västra delarna av Skåne, inte närmast kusten, säger Johan Groth, meteorolog på StormGeo, till Expressen.

Han konstaterar även att det i de västra inre delarna av landet väntas bli vackert väder. Enligt väderleksrapporterna kan dock stora delar av östkusten förvänta sig moln och regn – och norr om Umeå kan det bli snö. Så om du vill ha solgaranti på söndag, då vet Johan Groth var du ska bege dig.

–  Det blir generellt soligt i södra halvan av landet. 10-12 grader upp mot Svealand. Nederbörden hänger dock kvar i norra Norrland med blötsnö och regn. Man kan säga att sydvästra Sverige är vinnaren i Valborgsvädret, säger han till Expressen.

Snacka om underbara nyheter för alla oss som längtat efter att få dra ut grillen i trädgården lagom till valborg. Dela om du också längtar efter värmen!