GLÄDJEBESKEDET: Värmen kommer tillbaka – blir över 20 grader i hela Sverige

Efter några kallar vindar och blåst kommer nu värmen tillbaka.

Termometern ska röra sig upp över 20 grader – i hela landet.

– Den polarluften vi har haft över oss försvinner nu och långsamt stiger temperaturerna, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm till Expressen.

Sommaren kom med varmare temperaturer i den södra delen av Sverige under juni med något kallare väder norrut. Sedan slog kylan till på flera håll och Tarfala forskningsstation fick ett riktigt snöoväder förra veckan.

Värmen kommer – även för Norrland

Nu in på juli kommer gladare besked igen för den som gillar värmen.

Graderna är redan varmare under måndagen och kommer att stiga till veckan. Under natten till måndag har temperaturen stigit till mellan 10 och 15 grader i Norrland. För Norrland kan det alltså vara den riktiga sommaren sommaren som kommer nu.

– Den stora skillnaden kommer kännas i den nordliga delen av landet där man har haft ordentligt lägre temperaturer tidigare. Där man kanske man kan börja gå ut utan jacka, säger Tora Tomasdottir på Storm till Expressen.

Över 20 grader – i hela Sverige

Men på onsdag väntas över 20 grader i hela Sverige, enligt väderinstitutet Storms senaste prognos. På vissa platser i landet kan man vänta sig uppemot 25 grader.

Varmast på tisdagen blir det längst norra norrlandskusten och på onsdag är det varmast i södra Sverige.

Växlande väder väntas

Enligt väderinstitutet Storm blir det en sommar med olika typer av väder – som det kan vara på våren och hösten. Redan nu har det varit stora ovanliga väderväxlingar för att vara sommar.

– Framförallt om man jämför med förra sommaren har det varit mer ostabilt väder i år. Vi hade en väldigt tidig torka redan i april/maj och det brukar man inte få förrän framåt juli. Så det har varit lite bakochframvänt, säger Tora Tomasdottir till Expressen.

Brandrisken kommer att öka

I och med det regnet som kommit in över landet senaste veckan har brandrisken minskat. Men torkan kommer tillbaka i och med värmen och det blir extra viktigt igen att tänka sig för när man ska elda. Brandrisken kommer alltså därmed öka.