Glädjebeskedet: Sommaren väntas bli varmare än normalt.

Nu kommer glädjebeskedet till alla svenskar: sommaren ser ut att bli varmare än normalt. Och efter en medioker vinter och en ostadig vår – som vi har längtat!

Våren har hittills varit riktigt ostadig med värme och sol ena dagen och riktigt grått och kyligt nästa. Men sommaren har goda möjligheter att bli fin! Den närmar sig med stormsteg – och ser ut att kunna bli varmare än vanligt.

Enligt det danska väderinstitutet DMI kan maj, juni och juli i snitt bli en grad varmare i denna del av världen, skriver Expressen.se. Även brittiska Met office spår varmare temperaturer i vårt område april, maj och juni.

Enligt Roar Teigen, meteorolog på Storm Geo, kan vädret vara fortsatt ostadigt i april och maj, men det ”kan absolut bli en fin sommar”.

– De flesta vädermodellerna visar att det är störst chans för temperaturer över det normala, säger Roar Teigen till Expressen.se.

Det är lätt att jubla över detta besked – men värme innebär inte nödvändigtvis fint väder.

Expressen.se skriver att ett högtryck förväntas byggas upp över nordöstra Europa i juni medan Östeuropa får lågtryck. Detta är positivt ut för Skandinavien – som får varmt och torrt i perioder. Dock kommer lågtryck då och då röra sig ner över Skandinavien med svalare väder som följd, skriver Expressen.se. I juli verkar det finnas ännu större chanser till torrt och soligt väder.

– Längre söderut blir det rätt och slätt mycket bra väder. Får vi högtryck om sommaren så blir det alltid temperaturer över det normala nästan oavsett var det ligger, säger Roar Teigen till Expressen.se.

Men detta innebär också att vi får ställa in oss på en del åska, skurar och hagel.

– Blir det mycket fint väder så blir det pauser mellan högtrycken. Så kan det bli ostabilt väder i perioder, säger Roar Teigen till Expressen.se.

Nu är det bara att hoppas att prognoserna stämmer så vi får en varm – och solig – sommar.

Vill du har fler väder-artiklar i ditt flöde så klickar du bara på gilla-knappen nedan.