Glöm blodmånen: Snart kan du se nytt ovanligt planetfenomen på himlen.

Jag drabbades av någon slags månfeber de där sista dagarna i september. Natten den 28:e september var jag uppe och kollade både blodmåne och supermåne och det var jäkligt häftigt att få uppleva det, speciellt med tanke på att det dröjer till 2036 innan superblodmånen dyker upp igen. Nu verkar rymdkalendern eka tomt på himlafenomen, men det finns fortfarand hopp om att se något spektakulärt i höst! Inte mindre än tre planeter – Venus, Jupiter och Mars – kommer att stå mycket nära varandra på himlen och mellan den 9 oktober och 7 november gör dessutom månen planetrna sällskap, vilket ger oss en unik chans att fånga alla fyra på en och samma bild för den som önskar.

Det är nu i oktober som det inträffar en ovanlig planetkonjunktion, skriver TT.

– Mars är mörk, men både Venus och Jupiter är mycket ljusstarka planeter så det kan bli riktigt spektakulärt, säger Peter Linde, docent i astronomi och ordförande för Tycho Brahe-sällskapet till TT, enligt Expressen.

Jag kommer i alla fall skriva upp 9 oktober och 7 november i kalendern: De datumen gör dessutom månen planeterna sällskap och då ska det gå att få se alltihop på samma gång.
– Tidigt på morgonen, runt halv sex, kommer de att finnas i östlig riktning en bit ovanför horisonten inom en tio graders vinkel, säger Peter Linde.

Om du sträcker ut armen och knyter näven motsvarar det cirka fem grader.

Foto: Wikipedia

Om vi blickar ännu längre fram?
I juli 2018 inträffar nästa månförmörkelse och till nästa totala solförmörkelse är väntan ännu längre, åtminstonde om man befinner sig i Sverige.
– Dessförinnan inträffar några partiella solförmörkelser. En liten inträffar redan i augusti 2018 och i oktober 2022 täcks åtminstone halva solskivan, säger Peter Linde.

Vill du har fler väder-artiklar i ditt flöde så klickar du bara på gilla-knappen nedan.