Gött! Här blir det vårvärme på valborg.

Den senaste veckan har vi bjudits på riktigt aprilväder i stora delar av landet. Sol har varvats med intensiva regnskurar och på sina håll har även kraftigt hagel stört drömmarna om en varm och behaglig vår. Men nu verkar det som att vi äntligen kan ana en ljusning lagom till valborgsmässoafton – åtminstone i delar av landet.

Valborg är för många av oss synonymt med att stå och huttra framför en majbrasa och förbanna sig själv för att man än en gång tagit ut våren i förskott och klätt sig för dåligt.

Men för boende i längs kusten i Norrland och de nordostliga delarna av Svealand kan Valborgsmässoafton komma att bli riktigt behaglig. Här är solchanserna stora och temperaturen når på sina håll upp mot 15 plusgrader och håller sedan i sig över hela helgen.

Dystrare är prognosen för södra Sverige och i synnerhet för boende på västkusten. Här ser valborgsmässoafton ut att till stora delar bestå av regn och blåst.

– Det förväntas bli riktigt dåligt väder över sydväst och längst kusten i Götaland. Här blir det regn och mycket moln. På morgonen väntas också en vind på tio meter per sekund, säger Kristen Reikvam Ravnestad, meteorolog på StormGeo till Expressen.

Men det verkar i alla fall som att ingen del av landet behöver oroa sig över snöfall på valborgsmässoafton, det tycks nämligen bli snöfritt.

– Ja, det ser ut som det. Den nederbörd som ska komma är i sydväst, och då i form av regn, säger Kristen Reikvam Ravnestad, meteorolog på StormGeo till Expressen.

Sammanfattningsvis då? Jo, goda solchanser i delar av landet med riktigt behagliga temperaturer, medan andra nog gör klokast i att dra på sig regnjackan när det är dags att promenera ned till majbrasan. Med andra ord – riktigt aprilväder ända in i det sista.