Håll ut i iskylan! Nu kommer värmen till Sverige.

I flera veckor har vi tvingats gå med nedböjda nackar och huttra iskylan. Termometern har ofta krupit ner långt under 0-sträcket och i början av januari hade Nikkaluokta i nordligaste Sverige hela 34,8 minusgrader. Och länge har det känts som att kylan aldrig kommer att släppa taget om oss. Men nu kommer äntligen en förhoppningsfull prognos från SMHI.

SMHI:s senaste prognos skvallrar till och med om plusgrader i flera delar av landet kommande vecka. Redan nu i helgen kan det börja töa på sina platser och från och med måndag sprider sig plusgraderna långt norrut. Förklaringen är att ett lågtryck nu är på väg in över landet och tar med sig värmen från sydvästra Europa.

– Det har varit väldigt kallt närmast marken med 40 minus i Norrbotten. När lågtryck västerifrån har med sig varmluft och det börjar blåsa, som nu, så kan temperaturen stiga 10-20 grader på några timmar, säger Martin Hedberg, meteorolog på Vädercentralen till Aftonbladet.

I Götaland kan man se fram emot så mycket som sju plusgrader senare i veckan medan Svealand får nöja sig med ett par plusgrader. I Norrland väntas termometern kunna visa på plus så långt som upp till Umeå medan man längre norrut även kommande tid får ställa in sig på minusgrader, även om det inte väntas bli lika kallt som under de senaste veckorna.

Men vi kanske inte ska ropa hej riktigt än, vintern kommer nämnligen inte släppa taget helt. Metrologerna spår nederbörd i form av både regn och snö på sina håll och i slutet av nästa vecka kan temperaturerna återigen krypa ner under nollan.

– Enligt de senaste prognoserna ser det ut att bli lite kyligare igen i slutet av nästa vecka. Götaland får strax över noll, Svealand runt nollan eller ner mot minus tre. I Norrland ser det ut att bli tre-åtta minus och säkert kallare på en del håll, säger Hampus Sellman på SMHI till Aftonbladet.

Vill du har fler väder-artiklar i ditt flöde så klickar du bara på gilla-knappen nedan.