Häftigt halofenomen över Härnösand visade tre ”solar” på samma gång.

Nyligen fascinerades vi av ett så kallat halofenomen som skapade ljuspelare på himlen över Värmland. Men det är inte allt magiskt som händer på vår himmel. I onsdags fick nämligen invånarna i Härnösand bevittna ett helt annat halofenomen – med vad som såg ut att vara tre solar. Jag slutar aldrig att häpna över vilka fantastiska vyer vi kan få se om vi blickar upp mot himlen.

Halo, eller ljusfenomen, uppstår när solen lyser på iskristaller och de kan därför skådas på himlen när det är kallt vinterväder. Fenomenet uppstår i tre olika skepnader: som cirklar, bisolar eller som ljuspelare.

Medan det i Värmland gick att skymta ljuspelare häromdagen fick Härnosandsborna alltså kika upp mot en sol och två bisolar – något som gav en illusion av tre solar tätt intill varandra på himlen.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger Jasenko Omanovic till Allehanda.se.

Himlafenomensexperten Clas Svahn förklarar den fantastiska synen:

– Ett starkt halo syns som en båge på himlen, men den här verkar inte riktigt orka ända upp. Så det är egentligen som två små regnbågar man ser i kanterna, säger han till Allehanda.se.

För dig som hoppas på att få se något liknande är inte chanserna förbi – det finns fortfarande goda möjligheter till att få se fler fenomen.

– Skriv att folk ska hålla ögonen öppna. För det händer mycket nu. Det som skulle varit regndroppar fryser till is och det blir många iskristaller i luften. Jag får rapporter från hela Sverige om folk som ser vertikalpelare just nu, säger Clas Svahn till Allehanda.se.

Ett mystiskt ljusfenomen visar sig just nu över Vårdkasberget i Härnösand. Det ser ut som om tre solar visar sig samtidigt. Är du på plats? Har du sett något liknande? Hör av dig till oss på [email protected]

Posted by Allehanda.se on den 6 januari 2016

Gilla gärna om du också blev imponerad av himlens nya show.