Här kan det bli tropisk natt i landet – rekordet kan slås

Under natten mot söndagen, 1 september mättes på flera ställen i landet upp till tropiska temperaturer.

Nu ger SMHI besked att natten mot måndagen kan slå tidigare rekordet.

– För att vara så här sent på säsongen får man säga att det är ovanligt, säger Alexandra Olsson, meteorolog vid SMHI till Aftonbladet.

Nu börjar hösten saka ta över efter sommaren.

Redan på första dagen i september har flera platser runt om i landet, nämligen 11 platser uppmätt tropisk natt – natten till söndagen.

Platserna som fick den varma natten enligt SMHI är Karlskrona, Malmö, Utklippen, Falsterbo, Skillinge, Ölands norra och södra udde, Hanö, Harby och Skurup.

– För att vara så här sent på säsongen får man säga att det är ovanligt, säger Alexandra Olsson, meteorolog vid SMHI till <a href="https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/e8Xg5a/tropisk-natt-pa-manga-platser-ovanligt

En tropisk natt innebär att temperaturen inte sjunker under 20 grader på hela natten. Det senaste datumet som en tropisk natt har uppmätts på är den 5 september, det skedde 2002 på Norra Ölands udde.

Östra Svealand kan vänta sig ett nytt värmerekord under söndagen.
Det nuvarande rekordet för september är 29,1 grader och sattes i Stehag i Skåne 1975.

– Det finns fortfarande möjlighet, men det hänger mycket på de skurar som just nu ligger över de östra delarna av Götaland, hur snabbt de kommer att röra sig bort mot Smålandskusten och Östergötland, säger Alexandra Olsson.

Men samtidigt som flera platser fått tropiska nätter menar SMHI att det snart kan vända.

Då kommer vändningen – kallare temperaturer på väg in

Regn och kalla temperaturer är på väg in.

Svalare luft västerifrån är på väg, och när de krockar bildas åska och kraftiga skurar som kan skapa problem med vattensamlingar på vägarna.

– Vi har de här riskerna utfärdade för norra delarna av Götaland och stora delar av Svealand, även efter Jämtlands län och Gävleborgs inland. Det är stora delar av landet som kommer att beröras av kraftigt regn och kanske tidvis också kraftig åska, säger Alexandra Olsson.

Saknar du sommaren eller längtar du efter hösten? Lämna en kommentar på vår Facebooksida.