Historiska hettan slår rekord: Så länge får vi njuta av supervärmen

September har aldrig varit så varmt i Sverige som 2016. Så har det känts – och nu bekräftats av gradantalet i ett flertal städer i södra Sverige. Under osdagen var 27,5 grader varmt i Halmstad – den högsta temperaturen som uppmätts i staden sedan mätningarna startade för ungefär 160 år sedan. Det berättar Aftonbladet. Och det var dessutom inte den enda staden som slog värmerekord.

– Det har varit väldigt höga temperaturer. Förutom Halmstad som hade sin högsta septembertemperatur sedan mätningarna började 1859 var det flera andra städer, Växjö, Göteborg och Borås, som hade sina högsta septembersiffror sedan 1983, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI, till Aftonbladet.

Värmerekord slagna i flera svenska städer och ett september som varit betydligt behagligare än vad det brukar vara i Sverige. Ja, det är ett faktum som kan konstateras av oss alla. Och solen fortsätter att le mot Sverige resten av den här veckan. Men man får passa på att njuta – för därefter kommer det att bli normalare temperaturer.

– Det är sista sucken på högsommarvärmen. I dag kan man räkna med att delar av Götaland får drygt 25 grader men redan i morgon blir det svalare. Vill man njuta av vädret får man passa på i dag, säger Lisa Frost på SMHI, till Aftonbladet.

Den som vill bada bör passa på! Snart väntas normalare temperaturer.

Shutterstock

Normalare väder betyder att gradantalet går ner under 20-strecket och soltimmarna blir färre. Men tack vare högtrycket som tryckt upp dygnstemperaturen i hela landet, så kan vi ändå fortsätta en härlig övergång till ett mer höstlikt väder.

– Medeldygnstemperaturen har varit hög i hela Sverige men det går mot svalare väder som är mer normalt för årstiden. Men i delar av Götaland kommer det ändå vara ganska soligt och temperaturer på drygt 20 grader, säger Lisa Frost till Aftonbladet.

Ingenting varar för evigt; vi får vara tacksamma för ett fantastiskt väder denna sommar. Och den ska ju inte ge upp riktigt än. Stor tumme upp för det!

 
 

Läs mer om...