I september får vi uppleva blodmåne och supermåne på en och samma dag.

Inom kort får vi möjligheten att uppleva två spektakulära fenomen – på en och samma dag. Boka in den 28 september, för då är det dags för både blodmåne och supermåne. – Det kan bli en väldigt vacker upplevelse, säger Peter Linde på Svenska Astronomiska Sällskapet till Newsner.

Bildkälla: Wikipedia.

supermoon

Klockan 02.00 på natten den 28:e september kommer månen var extra nära jorden. Fenomenet kallas för supermåne och inträffar när det är fullmåne. Det är vid supermåne som månen upplevs som störst.
– Månen kommer att uppfattas som större, men det är en illusion. Egentligen är månen åtta procent närmare än medelavståndet, säger Peter Linde på Svenska Astronomiska Sällskapet till Newsner.
– När det är fullmåne på sommaren står månen också lågt på horisonten. Det gör att man ser månen lättare.
Kort efter 02.00 kommer dock månen att försvinna och bara en timme senare är det dags för nästa sällsynta fenomen. Klockan 03.00 placerar sig jorden mellan månen och solen, vilket innebär en total månförmörkelse.
– Det börjar runt klockan 03 och blir totalt vid 04.10. Sedan kommer månen vara inne i skugga tills ungefär 05.30, säger Peter Linde.
Det innebär inte att månen blir osynlig, vi kommer fortfarande att se den. Dessutom kommer vi att uppfatta månen som glödande röd. Det är ljuset från solen som filtreras genom jordens atmosfär och skapar den röda färgen.
Senast det var supermåne och blodmåne på samma natt var så långt tillbaka som 1982. Nästa gång vi kan se blodmåne och supermåne samtidigt är inte förrän år 2033.

Vill du ha fler väderartiklar i ditt flöde så klickar du bara på gilla-knappen nedan.