Meteorologen varnar för busväder – här slår det till i helgen: "Bäst att dubbdäcken är på"

Meteorologen varnar för busväder – här slår det till i helgen: ”Bäst att dubbdäcken är på”

Även om november började med sol och varma temperaturer på flera håll så är vintern inte långt bort. Till helgen sjunker temperaturerna i hela landet, och på flera håll blir det snöfall och även en hel del vindar. Nu uppmanas de som ska ut på vägarna i flera län att hålla koll på varningar och prognoser. 

– Vi har lite busväder på ingång, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se till Newsner.

Kyligare temperaturer, snöfall och vindar, så ser prognosen ut på flera håll i helgen. 

– Det blir kallare till helgen än det varit i veckan. Man får vara beredd på frost på morgnarna i nästan hela landet, säger meteorologen Mikael Sjöstrand till Newsner. 

Kvinna skapar bilrutorna.
Foto: Shutterstock

Busväder västerut

Enligt Mikael Sjöstrand bör man vara beredd på kallare väder överallt, men medan Mälardalen och Östersjölandskapen får en hel del sol så blir det besvärligare på västkusten. 

– Det blir en del hårda vindar på västkusten under lördagen, och det finns även risk för en del skurar, säger Mikael Sjöstrand. 

Enligt Mikael sjunker temperaturerna successivt under helgen. I södra svealand kan man räkna med temperaturer omkring 7-10 grader, medan man kan förvänta sig grader nere på noll norrut. 

Meteorologens uppmaning

De låga temperaturerna för med sig en hel del risker på vägarna. Enligt Mikael ska man vara särskilt försiktig om man ska ut och köra på vägarna i Västmanland, Dalarna, Jämtland och Värmland. 

– Ska man ut i trafiken här ska man ha koll på varningar. Det är bäst att dubbdäcken är på, då det kommer att vara halka eller ishalka på flera vägar, säger Mikael Sjöstrand. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Till de som väntar på snö har Mikael ett glatt besked till alla som befinner sig i Dalarna och norrut.

– Jämtlandsfjällen får snö redan under fredagen, men sedan kommer det att snöa även i Dalarna under söndagen, säger Mikael Sjöstrand.

Kallare morgnar

Enligt Mikael kommer även nästa vecka att inledas med kallare morgnar i hela landet, på grund av ett högtryck som drar in.

Han menar att det finns risk för olyckor i och med halt väglag de närmsta dagarna, och uppmanar därför alla att hålla koll på prognoserna där de är. 

Dela gärna för att påminna fler om att sätta på dubbdäck, och att ta det lugnt på vägarna i helgen.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required