Meteorologens glädjebesked – här slår värmen till på midsommar:”Upp mot 25 grader”

Årets midsommar ser ut att bjuda på ett riktgt kanonväder med både sol och värme – åtminstone i den ena halvan av Sverige, det rapporterar TT.

Midsommar närmar sig med stormsteg och med bara några få dagar kvar till det stora firandet utlovar väderprognosen ett riktigt sommarväder.

Så blir vädret på midsommar

Årets midsommarfirare ser ut att kunna njuta av det stora firandet med sill, färskpotatis och små grodorna i strålande solsken – åtminstone om man befinner sig i de södra delarna av vårt avlånga land.

– Som prognosen ligger just nu ser det soligt och varmt ut med runt 20 grader, kanske upp mot 25 grader i Götaland, Svealand och sydligaste Norrland, säger Lars Knutsson, meteorolog på SMHI.

Men det är bäst att passa på att njuta av värmen under fredagen, för under midsommarnatten finns det risk för skurar och resten av helgen ser ut att bjuda på lite ostadigare väder.

Foto: Pontus Lundahl, TT/ Henrik Holmberg, TT

Regn och blåst i norr

I den norra halvan av landet blir det däremot ett svalare klimat med både blåst, moln och regnskurar, framförallt över fjällen.

Men även i Härjedalen och Medelpad kan man förvänta sig regn.

– Där är det klart svalare, runt 15, kanske upp till 20 grader, och ännu lägre i fjällen. Det är inte uteslutet på fjälltopparna att det kan vara något snöinslag under byarna, säger Lars Knutsson.

Men med då det är några dagar kvar till självaste midsommarafton är prognosen osäker.