Meteorologens härliga besked – så länge kan vi njuta av solen och värmen: ”Hösten dröjer”

Redan nu räknas det som meterologisk höst i Norra Lapplandsfjällen men enligt meterlogen Mikael Sjöstrand dröjer det innan hösten sveper in över resten av Sverige.

Fantastiskt tycker vissa, medan andra inte gör annat än längtar efter ruggiga eftermiddagar.

Det är slutet på augusti och vi stegar in i september med sommarkänslan kvar i huvudet. Vissa kanske har någon semestervecka kvar att ta ut medan andra redan börjat planera inför nästa ledighet.

Foto: Fredrik Sandberg, TT/ Stina Stjernkvist, TT

Men för den som vill fortsätta att njuta av värmen kommer här ett glädjande besked. Inledningen på hösten kan nämligen komma att bli lite varmare än vanligt, rapporterar Aftonbladet.

Varmare start på spetember

Enligt Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se ser ett högtryck ut att kunna komma i mitten av september och ge temperaturer kring 15–20 grader på många håll i södra Sverige – medan boende i norra landet då kan vänta sig 10–15 grader.

– Det är alltså en lite varmare start på september än normalt, men någon riktig sommarhetta kommer inte tillbaka, säger han till Aftonbladet.

Men redan nu har norra Lapplandsfjällen redan meterologisk höst, vilket det är när dygnsmedeltemperaturen sjunker under 10 grader och stannar där i fem dygn.

Om bara några dagar förväntas hösten även komma till Norrlands inland och strax därefter ska även Dalarna och norra Värmland klä om från grön och krispig sommarskrud till höstens varma färger.

– En varm augustimånad har gjort att vattnet på många håll i landet kan vara varmt lite längre och därmed kan även hösten eventuellt komma lite senare, säger Sjöstrand.

Fortfarande sommar

Men en sak i taget.

Enligt Mikael Sjöstrand kommer det dröja innan det blir höst i hela landet. Ännu räknas det som sommar i Sveriges södra delar och det kommer det göra ett tag till.

– Det är ju förstås olika för hela landet, men det kommer troligen dröja en bra bit in i oktober innan det blir meteorologisk höst vid kusterna i söder. Tills dess räknas det ju som sommar även om det är 15 grader varmt, säger Sjöstrand.

Jag säger då inte nej till lite värme och sol även i september!

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required