Meteorologens nya besked: Då kan vargavintern slå till mot Sverige

Den riktiga vintern har lyst med sin frånvaro i Sverige i år.

På många håll har det varit ovanligt milt, med rekordhöga temperaturer för årstiden, och de första vårtecknen har redan börjat skönjas.

Men än finns det chans för en riktig vargavinter.

Det kanske kan kännas långsökt nu, men faktum är att Sverige kan få snö och kyla ända in i april.

Allt hänger på den polarvirvel som ligger som ett lågtrycksområde över Nordpolen.

Om polarvirveln håller sig intakt blir det ingen vargavinter – men om det blir temperaturförändringar över Nordpolen, kan polarvirveln brista så att kall luft strömmar söderut och når Sverige.

vargavinter
Foto: Lars Pehrson, SvD, TT / Ulf Palm, TT

Då kan vintern komma

Detta kan innebära att vintern slår till redan inom ett par veckor.

– Om virveln bryts kan vi få en väldigt kall period inom några veckor. Det beror på var den arktiska luften i sådana fall hamnar på den norra hemisfären – om det blir över Skandinavien, Ryssland eller ute till havs, säger meteorologen Lasse Rydqvist vid väderinstitutet Storm till Expressen.

Rydqvist menar dock att det först är i mitten av februari som man kan dra närmare slutsatser om ifall Sverige kommer få en sen vinter i år.

– Det är om en månad ungefär, i mitten av februari. Just den 15 februari är något som SMHI har satt som första datumet då den meteorologiska våren kan infalla. Så om man ska dra en gräns skulle man kunna dra den där, säger Lasse Rydqvist till Expressen.

Vill du ha snö och kyla, eller längtar du efter värmen? Dela gärna för att säga din åsikt.

TV: 10 kallaste dagarna i Sverige