Minns du monsterkylan från 1966? Nu fyller svenska köldrekordet 50 år.

I dag vänder vi blad till februari månad i almenackan – och det innebär att det är 50-årsjubileum för en månad vi minns med fasa. I början av februari 1966 sattes enligt SMHI nämligen flertalet köldrekord på svensk mark – däribland det rekord som än i dag gäller som köldrekordet för hela Sverige. Så om du går runt och klagar på att det är kallt där ute nu så ska du nog tänka om: för -52,6° grader i Vuoggatjålme är nog snäppet värre.

Två gånger har vi på officiella svenska väderstationer haft accepterade noteringar under -50°. Båda gångerna i Vuoggatjålme i mellersta Lapplandsfjällen – båda gångerna i början av februari 1966: den 2 februari noterades iskalla -52,6° i Vuoggatjålme och två dagar senare den aningen svalare temperaturen på -52,1°, uppger SMHI.

Det svenska rekordet från 1966 står sig starkt mot våra nordiska grannar än i dag. I Finland ligger köldrekordet på -51,5° och i Norge är köldrekordet -51,4° – medan det i Danmark (bortsett från Grönland) är blott -31,4° som är den allra kyligaste noteringen.

Men det var inte bara i norra Sverige och i Vuoggatjålme som det var kallt under den där skräckmånaden 1966. Den extremt kalla luftmassan spred sig nämligen vidare över hela landet och SMHI rapporterar exempelvis att det i Götaland blev så kallt som -38,3° i Bredviken, Dalsland.

OBS: När det kommer till privata mätningar har temperaturer på -50° tidigare uppnåtts. Sådana mätningar räknas dock inte till de officiella resultaten, uppger SMHI.

Vill du har fler väder-artiklar i ditt flöde så klickar du bara på gilla-knappen nedan.