Mystiska fenomenet förbryllar SMHI – solen kan inte tränga igenom

Tyckte du under tisdagsmorgonen att det verkade vara ovanligt mörkt ute?

Du såg inte i syne.

Ett mystiskt väderfenomen har drabbat Sverige – och får nu landets meteorologer att klia sig i huvudet.

Ja, visst kändes hösten mer påtaglig än tidigare under tisdagsmorgonen, då ett enda stort mörker bredde ut sig över Sverige.

Många var också de som reagerade på att himlen tycktes mörkare än vanligt. SMHI konstaterade faktiskt, enligt Aftonbladet, att molnen var så kompakta att solen inte kunde tränga igenom trots att den gått upp.

Men fler förklaringar än så hittade inte meteorologerna på morgonkvisten.

– Vi håller på att forska i vad det beror på, sade meteorologen Ian Engblom på vädertjänsten Foreca till Aftonbladet.

mörker
Foto: Jonas Ekströmer / TT

Kanske kan det mystiska fenomenet ha att göra med orkanen Ophelia.

Under måndagen inträffade nämligen ett liknande fenomen i Storbritannien. Himlen färgades då röd, orange och gul på grund av dammpartiklar i luften.

Dessa dammpartiklar hade Ophelia bland annat dragit med sig från öknen i Sahara samt skogsbränderna i Portugal. Senare på tisdagsmorgonen drog också Ian Engblom slutsatsen att det var just detta som hände i Sverige.

– Vi tror att det här är precis det som hände i Storbritannien och Frankrike, att det är stoff från bränderna i Spanien och Portugal som gör himlen mörkare. De kraftiga vindarna i samband med stormen Ophelia bidrar till att dra upp de här partiklarna över Sverige, säger Ian Engblom till Aftonbladet.

Vad tror du att mörkret beror på? Dela med dig av dina åsikter i kommentarsfältet – och sprid gärna vidare artikeln till dina vänner!