Passa på att uppleva det spektakulära och ovanliga planetfenomenet.

Just nu kan du se TRE planeter – Venus, Mars och Jupiter – väldigt nära tillsammans på himlen. Men vänta inte med att kolla in fenomenet, efter torsdagen den 29:e oktober blir effekten inte lika stor. Och nästa gång fenomenet går att beskåda är först år 2021. – Mars är mörk, men både Venus och Jupiter är mycket ljusstarka planeter så det kan bli riktigt spektakulärt, säger Peter Linde, docent i astronomi och ordförande för Tycho Brahe-sällskapet till TT.

Under det senaste året har vi bjudits på flera häftiga rymdfenomen. Ni minns väl superblodmånen? Nu finns en ny chans att uppleva något sällsynt. Just nu, fram till på torsdag, går det att se planeterna Venus, Mars och Jupiter tätt intill varandra på himlen.
Fenomenet kallas planetkonjuktion och är väldigt ovanligt. Så hur ser man planeterna? Jo, under hösten syns planeterna bäst strax före gryningen. Och titta mot sydöst för att upptäcka planeterna. Se grafiken här nedan för att se hur planeterna rör sig, dag för dag.

Venus-Jupiter-Mars_23Oct-3Nov2015_620x580_v2

Venus är den av alla stjärnor och planeter som lyser starkast på natthimeln. Planeten får – som alla planeter och månen – sitt ljus från solen. Men den lyser så starkt att den ändå fått ett stjärnnamn, Aftonstjärnan på kvällen och morgonstjärnan på morgonen.
Jupiter är planeten som lyser näst starkast, medan Mars är den med svagast ljus.
Ljuset från planeterna kommer under den här perioden vara tillräckligt starkt för att se med blotta ögat.

Om du ändå är uppe före gryningen för att titta på planeter, passa på att försöka lokalisera även Merkurius. Den planeten syns bara några veckor om året, men om du tittar lågt i sydöst runt klockan 06.00 så kan du se planeten. Venus, Jupiter och Mars ligger tätt tillsammans en bit upp till höger om Merkurius.

Vill du ha fler artiklar om väder och himlafenomen i ditt flöde så klickar du bara på gilla-knappen nedan.