Prognosen: Då sveper den sibiriska iskylan in över landet.

För alla oss som börjat drömma om en grön vinter med milda snömängder och en termometer som max visade någon minusgrad kommer nu tunga besked ifrån SMHI. Det verkar nämligen som att det är dags att plocka fram de riktigt varma vinterkläderna.

Efter julhelg som i många delar av Sverige bjöd på barmark och på många platser även rejält med plusgrader lurar nu betydligt kyligare väder runt hörnet.

SMHI spår att nyårshelgen blir slutet på den hittills milda och varma vintern.

– Vi har gått in i en kallare period nu och den ser ut att ligga kvar så långt jag kan se. Men efter nyår blir det betydligt kallare, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI till Aftonbladet.

Förklaringen är att rejält högtryck är på väg in över landet ifrån Sibirien i Ryssland. Och den sibiriska kylan är precis som den låter – iskall.

I de norra delarna av landet kryper termometern i nästa vecka ner mot 20 minusgrader, medan temperaturen i de mellersta och södra delarna av landet kommer att ligga någonstans mellan 5 och 15 minusgrader.

– Det blir riktigt kall luft i hela landet. På söndagen kommer den riktiga kylan – med kallare temperaturer på minussidan i hela landet, säger Lisa Frost till Aftonbladet.

Det verkar med andra ord som att vintern nu på riktigt står redo att göra entré. Så en god idé kan nog vara att vrida upp elementen och plocka fram långkalsongerna, den sibiriska kylan är inget att leka med…

Vill du har fler väder-artiklar i ditt flöde så klickar du bara på gilla-knappen nedan.