Prognosen: Kallaste vintern på 6 år väntar – och en vit jul

Älskar du skidåkning, snögubbar och snöskottning? Grattis!

Det danska väderinstitutet DMI spår nämligen en kall vinter med mycket snö – i hela Skandinavien. Om prognosen stämmer kan det bli den kallaste vintern på flera år.

– Om det blir som prognosen förutspår kan det vara den kallaste vintern på sex år. Vi hade ingen riktig vinter förra året och har inte haft en snöig vinter sedan 2010 , säger Mogens Rønnebek från DMI till den danska tidningen BT.

Den danska prognosen förutspår vädret ända in i januari. Även Sverige finns med på kartan och det ser ut som att vi kommer få en hel del snö i hela Skandinavien. Enligt prognosen kommer november bli relativt mild med klassiskt blåsigt höstväder, och sedan slår kylan in ordentligt i december.

I Sverige är man dock mer försiktig med långtidsprognoser, och svenska Foreca tycker att man ska ta den danska prognosen med en nypa salt.

– Det görs ju alltid prognoser för vintern väldigt lång tid i förväg, men det brukar ändra sig väldigt ofta. Det får tas med en nypa salt. När en ny prognos har gjorts kan allt se annorlunda ut, säger Kristoffer Molarin, meteorolog på Foreca till GP.

I tidigare prognoser har det sett ut som att det kommer bli en blöt vinter, nu ser det istället ut att bli kallt. Ju närmare vintern vi kommer desto säkrare blir också prognoserna.

– En liten rubbning längre fram kan få allt att ändra sig. I större drag kan man se en ungefär veckas tid framåt hur det ska bli, säger Kristoffer Molarin.

Vill du har fler väder-artiklar i ditt flöde så klickar du bara på gilla-knappen nedan.