Ruskiga beskedet: Här har det redan blivit höst i Sverige

Det är mitten av augusti och några kanske fortfarande har semesterdagar kvar.

Men för den som vill njuta av fortsatt sommarväder får nu ett rejält nederlag. På flera ställen i Sverige har det nämligen redan hunnit bli höst.

Efter sköna månader med sol och bad känns alltid hösten otroligt långt borta. Fokuset ligger som sig bör på sommaren men nu ger SMHI besked om att hösten redan kommit till flera ställen i Sverige.

Det gäller främst de allra nordiska platserna i landet.

– På våra mätstationer där har vi höst samt i de allra nordligaste delarna av Norrbottens län. Men inte på några orter än, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI till Aftonbladet.

Nu kan hösten vara på väg. Den har redan kommit till flera ställen i Sverige men fortsätter sprida sig. Foto: Shutterstock

Höstens intåg – helt enligt kalendern

Höst ur ett meteorologiskt perspektiv blir det först när dygnsmedeltemperaturen sjunker under 10 grader och håller sig där i fem dygn. Höstens intåg har kommit fram i lagom tid enligt planeringen.

– Det är fullt normalt att vi ser höst på de här fjällstationerna nu. Det är först i slutet av augusti som hösten börjar röra sig nedanför fjällen, säger Jon Jörpeland.

Men självklart påverkar också klimatförändringarna våra årstider. Även om hösten inte kommer till de sydligaste delarna av vårt land förrän i oktober, sker det ändå gradvis förändringar varje år.

– Hösten kommer att komma senare än vad som tidigare varit normalt. På samma sätt som att våren kommer tidigare. Det blir vintern som blir kortare, vi kommer fortfarande att ha riktigt kalla dagar men de blir färre.

>Ser du fram emot hösten eller vill du att sommaren skulle vara lite längre? Lämna en kommentar på vår Facebooksida.