Säsongens första SMHI-varning för snöfall utfärdat

Det är bara september men den meterologiska vintern har redan startat.

Nu utfärdar SMHI säsongens första varning för snöfall i Norrbottens inland.

– Varningen gäller i västra delen av Norrbottens inland nu under natten, där det kan komma 2–5 centimeter, säger meteorologen Sofia Söderberg på SMHI till Dagens nyheter.

September månad och många njuter av hur årstiden tar krafttag, när löven ändrar färg och det blir kyligare utomhus.

Men den meterologiska vintern har redan tagit över, i alla fall i Norrbottens inland som nu fått säsongens första SMHI varning utfärdat för snöfall.

– Varningen gäller i västra delen av Norrbottens inland nu under natten, där det kan komma 2–5 centimeter, säger meteorologen Sofia Söderberg på SMHI till DN och fortsätter:

– Sedan väntas det fortsätta under dagen i den nordvästra delen, runt Kiruna, med ytterligare dryga 5, kanske 10 centimeter. Där kan det bli extra besvärligt.

Höstrusk väntar Svealand

Under söndagen smyger samtidigt ett regnväder förbi längst i söder. Mellan detta och snön längst i norr blir det disigt och dimmigt.

Under måndagen väntas den kyligare luften dra in över hela Norrland och en bit över Svealand. Men den stannar inte där, den kommer sakterligen ta över hela landet under resten av veckan.

Det kan någon dag bli vissa snöinslag i västra Svealand, men annars kommer det vintriga vädret att hålla sig längst i norr. I övrigt handlar det mest om riktigt höstrusk.

Längtar du efter vintern? Lämna en kommentar på vår Facebooksida.