Sköna beskedet från SMHI: Nu har våren äntligen kommit till Sverige.

Dagarna blir längre och ljusare, snön försvinner från marken och minusgrader övergår till plusgrader. Den svenska våren har sedan en tid tillbaka stått för dörren – och på två av SMHI:s väderstationer har kraven nu äntligen uppfyllts för att räknas som vår. Visst är det härligt?!

Kanske är det inte läge att skippa vinterjackan och mössan riktigt än, men i Vinga utanför Göteborg och Nidingen utanför Kungsbacka börjar det verkligen närma sig – för där är det numera vår.

På måndagskvällen klarade de här två svenska väderstationerna kraven för vårväder, då dygnsmedeltemperaturen hade legat över noll grader sju dygn i sträck. Den meteorologiska våren anlände därmed till Vinga och Nidingen för sju dagar sedan, den 16 februari – vilket bekräftas på SMHI:s hemsida.

Att våren först har nått två stationer på den svenska västkusten är enligt Tomas Fyrby, jourhavande meteorolog vid SMHI, ingen större skräll.

– Kuststationerna blir ju sällan väldigt kalla, eftersom de är påverkade av hav. Är det dessutom öppet så håller det uppe medeltemperaturen, säger Tomas Fyrby till TT, enligt Metro.

På tisdagskvällen kan ett helt koppel av andra svenska stationer få klartecken för att de har vårväder. Dessa stationer är, enligt SMHI: Falsterbo, Skillinge, Hanö, Utklippan, Karlskrona-Söderstjerna, Ölands södra udde, Ölands norra udde, Hoburg, Gotska Sandön, Landsort, Svenska Högarna samt Söderarm.

Om de här 12 stationerna når över noll grader i dag, och på så vis har haft plusgradigt sju dagar i sträck, har de alltså haft vår sedan den 17 februari.

Dela gärna vidare till dina vänner om du också tycker att det här var en underbar nyhet.