Slut på snö, kyla och hagel – då kommer äntligen vårvärmen tillbaka

Det kan vara svårt att föreställa sig att vi har tagit klivet över till maj månad, i alla fall om man tittar ut genom fönstret.

Vädret har till stora delar varit precis det motsatta mot vad försommaren brukar bjuda på – och med snö, hagel, frost och kyla har vi i vissa delar av landet till och med haft de kallaste majnätterna på över 30 år.

Men snart kan alla soldyrkare sträcka armarna i luften igen.

Det är med stor saknad vi minns tillbaka till samma tid ifjol, då det var högsommartemperaturer i vårt avlånga land redan i maj.

För i år har läget verkligen varit annorlunda. Visst har vårvärmen gjort sig påmind under enstaka dagar, men den har lyst med sin frånvaro desto mer – och faktum är att det häromdagen var den kallaste majnatten på hela 30 år på flera håll i södra Sverige.

Även på Öland har det slagits mindre angenäma rekord.

”Det är ju faktiskt så att om man går tillbaka i SMHI:s databas så har man aldrig tidigare i maj månad mätt ett snödjup på Öland”, säger meteorologen Linda Eriksson i TV4:s Nyhetsmorgon.

Men till helgen kan vi sätta punkt för snö, iskyla och hagel – för då vänder det åt rätt håll igen.  

”Även om det inte är klarblå himmel runt om i landet så har vi i alla fall stigande dagstemperaturer, lite mer normala för årstiden”, säger Linda Eriksson i Nyhetsmorgon

Vårvärmen är med andra ord att räkna med – och på vissa håll kan det till och med bli upp emot 17 grader varmt!

Se meteorologen Linda Erikssons prognos i spelaren här under:

Dela om du också längtar efter sol och värme!