SMHI bekräftar: Sverige lika varmt som vid Medelhavet just nu – så blir vädret på julafton

Julafton står för dörren, men snön lyser med sin frånvaro, åtminstone i södra och mellersta Sverige. De som fortfarande hoppas på snö till den 24:e lär dessvärre bli besvikna. Endast få län får ta del av snötäcket på julafton, då årets decembermånad slår värmerekord enligt SMHI.

Få soltimmar och milda temperaturer har hittills präglat december, som varit ovanligt varmt enligt Linus Karlsson, meteorolog på SMHI. 

Under tisdagen uppmättes temperaturer om nio plusgrader i Skåne, vilket kan jämställas med graderna vid Medelhavet den här tiden på året. 

– Kollar vi runt om i Sverige så är det på många håll åtta grader, och vid Medelhavet är det runt tio. Vi har ju sett en väldigt mild december, så är det ju, säger Linus Karlsson till Newsner.

Vinterbad
Foto: Johan Nilsson/TT

Så blir vädret på julafton

Enligt honom är det varmare är det brukar vara runt jul, det gäller i hela Sverige. De enda som har turen att få snö på julafton är Norrland och norra Dalarna. 

– Kollar vi just nu så har vi ett snötäcke som befinner sig vid norra Dalarna och Norrland då. Men kollar vi sedan då på själva julafton då så är det lite snöfall som väntas i delar av Norrland. 

I mellersta och södra delarna av landet kommer det även där att bli kallare till julafton, men fortfarande ingen snö. Tvärtom så bjuds det på rikligt med sol och temperaturer på någon plusgrad. 

– Kollar vi nere i Svealand och Götaland så kommer det att bli lite kyligare. En hel del sol i Svealand och norra mellersta Götaland, säger Linus Karlsson.

Värmerekord i december

Tidigare bekräftade SMHI att december 2020 slagit värmerekord, i och med att flest enskilda dagar varit varmare än vad som är vanligt i Sverige den här tiden på året.

Foto: TT

Enligt Linus så är klimatförändringarna en bidragande faktor till de varma vintertemperaturerna. 

– Det är mildare luft som dominerat och vi går mot varmare klimat, det finns det en enighet om, men det är också vädret i sig som ligger bakom, säger Linus till Newsner.

Enligt SMHI blir de milda temperaturerna kyligare till julafton, för att sedan hålla i sig på obestämd tid. 

Från Mora och uppåt väntas snöfall med någon minusgrad på julafton. Söderut kan man räkna med plusgrader och sol.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required