SMHI varnar för extremt regnoväder: Kan bli halva nederbörden för en hel månad redan ikväll

Just nu skiner solen på flera håll i landet, men enligt prognoserna ska detta slå om och övergå till ett extremt regn- och åskoväder som är påväg in.

Nu går SMHI ut med en varning till befolkningen i både Västernorrland, Jämtland och Gävleborg, där stora mängder regn väntas ställa till det.
– På vissa håll kan man få halva nederbördsmängden för hela månaden bara under eftermiddagen och kvällen, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI till Aftonbladet.

Mellan 35 och 50 milliliter regn väntas falla på flera håll i landet det kommande dygnet, framförallt så är det regionerna Västernorrland, Jämtland och Gävleborg som drabbas.

Foto: Shutterstock

”Sannolikheten för tromber större än normalt”

Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI menar att den mängd regn som förutspås det kommande dygnet är lika mycket som annars brukar falla totalt för hela augusti månad, och eftersom intensiteten i luften ökar kan det bli så hårda vindar att det bildas tromber.
– Vi gör inte prognoser för tromber, men det är ju så att de bildas i åskmoln. Vi befinner oss i den perioden på året då sannolikheten för tromber är högre än normalt, säger Alexandra Ohlsson till Aftonbladet.

Foto: TT

Dela gärna så att folk boende i påverkade regioner är varsamma.